HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 17.
//
Paszkál névnap

Ötödik alkalommal is KŐFESZT a Káli-medencében

Augusztus 2. és 6. között Veszprém vármegyében a Káli-medence tíz településén több mint kétszáz program várja az érdeklődőket az ötödik KŐFESZTen.

A Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány által 2019-ben útjára indított rendezvény immáron hagyománnyá nemesedett a Káli-medencében, a Balaton-felvidéken. 2023-ban Kővágóörs mellett Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Ábrahámhegy és BazaltKŐFESZT-ként, immár Badacsony is házigazdává válik az V. KŐFESZT – A NYUGALOM FESZTIVÁLJÁN. Új rendezvényhelyszínként csatlakozott Kékkúton a Kőkút kert vendéglő, ahol hétfőn tartották meg a rendezvény sajtótájékoztatóját, melyen jelent volt Csúri Ákos, a fesztivál alapítója, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Navratil Andrea népdalénekes és Mocselini Rudolf, a vásári forgatagot szervező Ördögszekér Egyesület alapítója.

2022-ben több mint 40.000 látogató élvezte a KŐFESZT – A nyugalom fesztiválja programjait, noha a szervezők célja továbbra sem az, hogy egy tömegrendezvény az éppen aktuálisan népszerű zenekarok előadók lépjenek fel, hanem, hogy minden művészeti ág, minden zenei stílus kedvelője megtalálja a neki tetsző programot egy olyan harmonikus, nyugalmat árasztó vidéken, mint a Káli-medence.
Az idei év duplán ünnep, hiszen ez már az ötödik fesztivál és ünnep, mert 2023-ban Veszprém és Balatoni régió viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, mely rendezvénysorozatnak a KŐFESZT kiemelt programja.

A Kőfeszt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program térségének olyan pontjára hozott öt éve új rendezvényt, amely turisztikai attrakcióival és az itt élők vendégszeretetével korábban is megérdemelte volna a reflektorfényt

- mondta a sajtótájékoztatón Navracsics Tibor.

A miniszter a KŐFESZTet olyan fesztiválnak nevezte, amely közösséget teremt, hiszen a hagyományok felelevenítésével az itt élő közösségekre építve egész évben olyan rendezvénysorozatot valósít meg, amely hozzáad a térség karakteréhez. Emellett pedig táj- és közösségazonos is.

Navracsics Tibor kiemelte:

szeretnék, hogy 2023 végével ne fejeződjön be az EKF programsorozata, hanem a rendezvények - köztük a Kőfeszt is - tovább folytatódjanak Veszprémben és a Bakony-Balaton térségben.

Csúri Ákos hangsúlyozta: céljuk továbbra is a Káli-medencét és a térséget a magyar folklór középpontjába helyezni. Hozzátette: a tíz településen - Ábrahámhegyen, Badacsonyban, Balatonhenyén, Kékkúton, Köveskálon, Kővágóörsön, Pálkövén, Révfülöpön, Salföldön és Szentbékkállán - tartott KŐFESZT programjai ingyenesek.

A KŐFESZT-nek ugyanúgy részei a könnyű-, komoly- és népzenei koncertek, mint a képzőművészeti kiállítások, irodalmi estek, kerekasztal-beszélgetések, kézműves-foglalkozások, gyerekelőadások és az éjszakába húzódó táncházak.

2023 jeles dátumai Petőfi Sándor, a Himnusz és Cseh Tamás születésének évfordulója. Ennek örvén  együtt ad különleges koncertet – ami 2023-ban az év koncertje címet is elnyerte – Petőfi 200 címmel Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Szalonna és Bandája és a Modern Art Orchestra, míg a Vodku fiai tiszteleg a 80 éve született Cseh Tamás előtt, míg a Kazinczy-díjas Lázár Csaba Petőfi estjének ősbemutatója lesz, Téged keresnek szemeim címmel.

Az öt nap folyamán fellép – többek között – Tóth Gabi, a Szent Efrém énekegyüttes, a Blues MD Tátrai Tiborral, Dresch Mihály, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a SwingGirls, az Erdőfű, a Naszály, Barta Tóni Paprika Jancsija, Pályi János Vitéz Lászlója és a Misztrál zenekar. Idén sem marad el a Pusztai Rókák rendkívül népszerű hagyományőrző nomád lovasbemutatója és az azt követő gyermek- és felnőtt lovagoltatás. Ismét lesz a kővágóörsi Sportpályán Pannon forgatag (Veszprém vármegye folklórjának, hagyományainak bemutatása), Kővágóörsre, Köveskálra és Badacsonyba is érkezik a Kormányablak busz, hogy a fesztiválra érkezők hivatalos ügyeiket is intézhessék.

Újdonság lesz idén a KŐ-BAJUSZ-FESZT, hiszen a Magyar Bajusz Társaság 15 év után a Kiskunságból a KŐFESZTre hozza a kackiás bajszú emberek fergeteges találkozóját, versenyét és színes programját.

Navratil Andrea népdalénekes a sajtótájékoztatón a fesztivál közösségépítő funkciójáról beszélt, valamint a népzenei és a néptánchagyományok őrzésére hívta fel a figyelmet.

Mocselini Rudolf, a vásári forgatagot szervező Ördögszekér Egyesület alapítója beszélgetős fesztiválként jellemezte a KŐFESZTet, amelyet nem a rohanás jellemez.