HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 18.
//
Erik névnap

A bor és a vadászat nagy ünnepe Sümegen

Kiállítással, országos borrendi találkozóval, vadásztársaságok bemutatkozásával, koncertekkel várta az érdeklődőket szombaton az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezett Jakab-nap.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, a rendezvény védnökeként elismerő szavakkal köszöntötte a résztvevőket a  Palotakertben, külön kiemelve az immár húsz éves sümegi program jelentőségét a bor és a vadászat tekintetében.

Végh László polgármester úgy fogalmazott beszédében, nagyon büszke arra, hogy ezt a rendezvényt húsz évvel ezelőtt Sümeg indította útjára és a Covid miatti kihagyástól eltekinte immár tizennyolcadik alkalommal sikerült megszervezni. - Fontos a közösségépítés, s az ilyen rendezvények erre a legalkalmasabbak, hiszen látjuk, hogy a világ egyre inkább elszakad a normalitástól. Mi itt Sümegen mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a kisváros méltó maradjon magyar nemzetünkhöz és ahhoz a hagyományhoz, amit a bor és a vadászat jelent számunkra - tette hozzá Végh László.
A beszédek és a bemutatkozások után Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, Papp Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém vármegyei elnöke és Baracskai Lajos, a szervezet titkára kitüntetéseket adott át. Magyar Vadászatért érdemérmet vehehett át Ugron Ákos Gábor, Korn Ignác az Országos Magyar Vadászkamara aranyérmét, Somogyi Zoltán az Országos Magyar Vadászkamara érdemérmét, Horváth István Nimród érem kitüntetést, Novák Norbert a Hubertus kereszt arany fokozat kitüntetését kapta a szakma elismeréseként. Aklan György Balaton-felvidéki borász, a borrendi mozgalomban, a borrendek és a magyar borkultúra, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében több évtizeden át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül Pro Vino Érdemérem kitüntetésben részesült.

csodalatosbalaton.hucsodalatosbalaton.hu

A Jakab-napi események ezúttal is több helyszínen várták az érdeklődőket. A Kisfaludy Emlékháznál indult a programsorozat szombaton reggel jógával, Szalai Ilona vezetésével, majd a természet festője, Kőhalmy Tamás festőművész kiállítását nyitotta meg Faragó Sándor akadémikus. Délután a Sümegi Történelmi Íjász Egyesület tagjaival találkozhattak a látogatók. Reggel a Hét vezér téren szabadtéri szentmise kezdődött, amelyet Nagy József főesperes-kanonok celebrált, az ünnepi köszöntőt Bende Attila egyetemi adjunktus mondta.
A Jakab-nap harmadik helyszíne hagyományosan a Palotakert volt, ahol vadpörkölt főző versennyel indult a nap, majd ebéd után történelmi játszóparkká alakult a kert. Sümeg Város Fúvószenekara térzenéjét és Kalap Jakab gyerekkoncertjét követően hangzottak el az ünnepi köszöntők és ekkor mutatkoznak be a borrendek, a vadásztársaságok, illetve kihirdették a főzőverseny és a koronglövő verseny eredményeit.

A folytatásban a Füred Dixieland Band és Kamarás Iván nagyzenekaros showműsora szórakoztatta a közönséget, majd 21 órától a Bikini zenekar adott koncertet. A résztvevők láthatták még az Al Ahram Orientális Tánccsoport éjszakai hastánc bemutatóját, zárásként pedig a DWG zenekar muzsikája biztosította a jó hangulatot.