HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Mértékletesség a hosszú élet titka – 102. születésnapját ünnepli Sümegen Novák Ferencné

2023. augusztus 4. 11:47
Sümeg város polgármestere Végh László és a Keszthelyi Méhész Egyesület elnöke, Pető Zsolt köszöntötte Novák Ferencnét született Henczi Irént 102. születésnapja alkalmából. 

Több, mint 70 évig méhészkedett, először egyedül, később férjével közösen Irénke néni, aki 102 éve minden bölcsességét mosolyában, szeme csillogásában mutatja a nagyvilágnak. 

A háború utáni nehéz időben keltek egybe a férjével és ő tanította a méhészkedésre, hiszen akkor Irénke néni már több, mint 30 méhcsaláddal dolgozott. Aztán közösen vitték tovább a méhest, amelyről olyan nagy szeretettel beszél a mai napig. Nagyon hiányzik-mondja, hiszen annyi örömet adott és olyan sokat lehetett tanulni ezektől az élőlényektől. Meséli a keretfűzést, a pergetést, és a hallgató odaképzeli magát az egykori Sümegcsehin lévő méhesbe, és látja maga előtt a szorgos kezeket. 

Férje halála után fia vette át a méhészetet, de ő is megbetegedett és végül elárvult a méhes, Irénke néni 90 évesen már nem tudott segíteni, fia nélkül pedig már lehetetlen volt.

Azonban a mai napig étrendjének része a méz, és a természetes életmód. Lánya által készített gyógynövények, gyógynövényekből készült szirupok, és egyéb termékek, amelyek karban tartják egészségét, és biztosítják a szellemi frissességét, bár ahogy mondja, mostanában kicsit rosszul hall és már fel kell venni a nagyítót is az olvasásához. Gyógyszert szinte egyáltalán nem szed és orvos sem látja, hiszen a méz és a gyógynövények a legkiválóbb orvosság. 

A kérdés, hogy mi a hosszú élet titka, persze elhangzott. 

A mértékletesség. Dolgozni kell, mértékkel. Szórakozni kell, mértékkel. Éjszaka pedig aludni kell. Nem dolgozni, nem bulizni, nem gondolkodni, hanem aludni. Ezzel megadod a testednek, ami neki jár, és ő tovább lesz egészséges.

A köszöntés során Sümeg Város Önkormányzata a város nevében ajándékkosárral és egy emléklappal kedveskedett Irénke néninek, A Keszthelyi Méhész Egyesület pedig az - OMME megbecsülésének jelenként - egy díszoklevelet vitt, amelyben a Országos Magyar Méhészeti Egyesüket tiszteletbeli tagjává fogadja Irénke nénit. 

További cikkek

Előadás a torinói lepel titkairól
Előadás a torinói lepel titkairól
A torinói lepel titkairól tartott előadást a napokban Tamási József atya, nyugalmazott plébános, a Katolikus Világ TV programigazgatója a sümegi plébániatemplomban.
Vízilabda-szakosztályt is létrehozhatnának
Vízilabda-szakosztályt is létrehozhatnának
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje legutóbbi lakossági fórumán arról beszélt, hogy neki és az önkormányzati képviselőjelölteknek komoly céljaik vannak a város fejlesztése érdekében.
Várják a negyvenéveseket a sümegi évfordulóra
Várják a negyvenéveseket a sümegi évfordulóra
Várják a negyvenéves sümegi lakosokat a városi évfordulóra a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ által közzétett felhívás szerint.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.