HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

18. alkalommal gyűltek össze a vadászok és a borászok Sümegen, a hagyományos Jakab Napi rendezvényen

2023. augusztus 4. 12:35
Ebben az évben a Veszprém Vármegyei Vadásznapnak is otthont adott a sümegi Jakab Napok rendezvénysorozat. A már megszokott módon együtt ünnepeltek a vádászok és a borászok, akik Euszták misén adtak hálát az előző évi eredményekért és kértek áldást az idei szüretre és a vadászati szezonra. Ezek után pedig főzőtudományukat is megmutatták, és – vármegyei vádásznap lévén – a Vadászkamara és a borrendek kitüntetésit is átadták. 

Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült Ugron Ákos Gábor aki erdőmérnökként egész életét az erdőkért, a vadállományért, a természet védelméért szentelte. A Pilisi Parkerdő Zrt-nél eltöltött évek alatt sokrétű, gyakorlati erdő- és vadgazdálkodási feladatokat látott el, ezt követően az államigazgatás különböző szintjein és területén, annak irányításában tevékenykedett.

Jelenleg a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatójaként, több vadászterület felelős vezetőjeként a nagyvad-gazdálkodás minden részén komoly erőfeszítéseket tesz és eredményeket ér el. Külön kihívás a honvédelmi rendeltetési területeken történő erdő- és vadgazdálkodás összehangolása, melyért 2002-ben a „Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozat-át” is megkapta.

Vadászkamara Aranyérme kitüntetésben részesült Korn Ignác erdész Vadász családban született, Németbányán nőtt fel.  A pápai középiskolai évek után felvételt nyert a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetemre, ahol 1991-ben végzett.  Egy évet vadászat tárgyat tanított a Barcsi Erdész Szakgimnáziumban. A Bakony aztán gyorsan haza szólította, a farkasgyepűi erdészetnél helyezkedett el, mint beosztott-, majd kerületvezető erdész. Családot alapított, felesége orvos a szanatóriumban, a gyerekek itt cseperedtek fel. Döbröntei erdészkerületben irányította az erdészeti és vadászati feladatokat. Az élet rövidesen kínált neki mérnöki végzettségének megfelelő munkakört, ő irányította műszaki vezetőként az erdészet fahasználati ágazatát, de a vadászati ágazatban is aktívan tevékenykedett. 2005-ben kinevezték a Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályának élére. Ezen munkakörben is különös figyelmet szentelt az erdő és vadgazdálkodás összhangjának megteremtésére. 2016-tól a Farkasgyepűi erdészet igazgatója lett, visszatért gyökereihez. Munkatársaival azonnal nekiállt az új kihívásnak, a bakonyi dám állomány tudatos átalakításának. A vadásztársadalomban is aktív szerepet vállalt, tagja a Veszprém Vármegyei Vadászkamara vadgazdálkodási és kynológiai bizottságainak. Három éve hivatásos vadász alelnöknek választották. Szerény, kedves egyénisége, vidám, meleg barátsága üde színfolt a vadásztársadalomban.

Vadászkamara Érdemérem kitüntetésben részesült Somogyi Zoltán, aki 2007-ben került közvetlen vezető szerepbe, mint gazdasági felelős a Somlótája Vadásztársaság Intéző Bizottságába. 2008-ban elnyerte a Vadásztársaság megüresedett hivatásos vadőri állását. 2017-től hivatásos fővadászi állást tölt be, amelyhez rendelkezik vadgazdálkodási szakmérnök diplomával.

Az ezt követő időszakban a „Somlótája” Vadásztársaság vadgazdálkodását és az azzal kapcsolatos feladatokat irányítja. Komoly szerepet vállal a külföldi vadászok beszervezésében, vadásztatásában, kitűnő kapcsolatokat épít a Hatóságokkal, társ Vadásztársaságokkal mind országon belül, mind pedig külföldön. Komoly szerepet vállalt, és ma is vállal a Vadászkamara működésében, mint megyei küldött. Rendszeresen irányítja a Veszprém Vármegyei Vadászkamara felkérésére a helyszíni trófeabírálatok rendezését és lebonyolítását.

Vitathatatlan érdemeket szerzett a „Somlótája” Vadásztársaság életében mind szakmai, mind gazdasági, mind pedig vadászetikai területen. Sikeresen kezeli a gazdákkal kapcsolatos vadkár egyeztetéseket. Kulcs szerepet vállal a vaddisznók diagnosztikai kilövésében, és a mintavételezés elvégzésében.

Az elmúlt 15 évben, szakmai munkássága maradandó értékeket teremtett a magyar hivatásos és sportvadászat terén. Vadászati körökben elismert, és tiszteletre méltó vadászként tartják számon.

A Heiter Vadásztársaság, munkájának elismeréseként Nimród érem kitüntetésben részesült Horváth István hivatásos vadász, aki közel 40 éve igazi elkötelezett hivatásos vadászként végzi feladatait. Kulcsszerepet vállalt abban, hogy a vadászterület a régi, ill. a jelenlegi formájában is jelentős eredményeket ért és ér el. Fiatal kora óta lelkes kutyatenyésztő, a magyar és az osztrák jágdterrier klub tagja. Tevékenységével, eredményeivel nem csak Magyarországon, de Németországban és Ausztriában is komoly elismerést vívott ki.

Hubertusz Kereszt Arany fokozat kitüntetésben részesült Novák Norbert az Újkúti Vadásztársaság leköszönő vadászmestere.  Már az Észak-Balatoni vadásztársaságnál is dolgozott hivatásos vadászként. Kenyérkereső foglalkozása ugyan a későbbiekben az építőiparhoz kötötte, de soha nem szűnt meg tevékenyen segíteni a Veszprém-Szentkirályszabadja-Balatonalmádi térségében folyó vadgazdálkodást. Az Újkúti Vadásztársaság vadászmestereként sokat tett a gazdákkal való kapcsolatok javításáért, a vadgazdálkodási berendezések állagmegőrzéséért és számuk bővítéséért, a jó minőségű vadtakarmány beszerzéséért, a vaddisznó fokozottabb gyérítéséért. Emellett igazi közösségi ember, kiveszi a részét a bérvadásztatásból, valamint szorgalmas látogatója a társaság összejöveteleinek.

Hubertusz Kereszt Arany fokozat kitüntetésben részesült László Péter, az Újkúti Vadásztársaság elnöke. Legfőbb érdeme talán a vadásztársaság pénzügyi stabilitásának megteremtése, a kiadások racionalizálása és új bevételi források igénybevételének megteremtése. Vállalkozása irányítása sok idejét emészti fel, de elnöki működésének eredményeképpen a veszteséges gazdálkodás nyereségesbe fordult, a vadásztársaság saját vadhűtővel és szolgálati terepjáróval gazdagodott, valamint az ő közreműködésével valósult meg egy vadászház kialakítására is alkalmas ingatlan megvásárlása.

A borrendi mozgalomban, a borrendek és a magyar borkultúra, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében több éven, évtizeden át kiemelkedő tevékenység elismeréséül Pro Vino Érdemérem kitüntetésben részesül Dr. Aklan György főborász. A borászatot Balatonarácson kezdte, majd Badacsonytördemicen, és Lesenceistvándon folytatta, avatott mesterek irányításával. 2003-ban született meg elhatározása, hogy a kedvtelésből mesterség, a hobbyból elkötelezettség váljon, borának élvezetében mások is részesüljenek, s családjával megalapította az Aklan Családi Pincét Lesencetomajon. A szőlő és a balatoni táj szépsége, a bor évről -évre megújuló csodája lenyűgözte, és vonzásában tartotta. Szőlész-borász szakmérnöki diplomáját a Corvinus Egyetemen szerezte 2007-ben. 2009 óta a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend tagja, melynek célja a kiváló minőségű borok készítése, amelyek a Lesencevidék csodálatos szépségének üzenetét hordozzák és közvetítik a borkedvelőknek. Vegyészmérnökként vallja: a természet a legjobb vegyész, különösen a borászatban.  

A szakmai programokon túl kiállítás megnyitóval, családi és gyermekprogramokkal várták az érdeklődőket este pedig Bikini koncerttel zárult a nap. 

További cikkek

Előadás a torinói lepel titkairól
Előadás a torinói lepel titkairól
A torinói lepel titkairól tartott előadást a napokban Tamási József atya, nyugalmazott plébános, a Katolikus Világ TV programigazgatója a sümegi plébániatemplomban.
Vízilabda-szakosztályt is létrehozhatnának
Vízilabda-szakosztályt is létrehozhatnának
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje legutóbbi lakossági fórumán arról beszélt, hogy neki és az önkormányzati képviselőjelölteknek komoly céljaik vannak a város fejlesztése érdekében.
Várják a negyvenéveseket a sümegi évfordulóra
Várják a negyvenéveseket a sümegi évfordulóra
Várják a negyvenéves sümegi lakosokat a városi évfordulóra a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ által közzétett felhívás szerint.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.