HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 17.
//
Paszkál névnap

Idén kitűnő évjáratra számítanak a fiatal borászok

A csapadékos idő feladta a leckét, de várhatóan jó lesz az idei szőlőtermés.

Kiváló évjáratra számít a balatoni borrégió két fiatal borásza, a Veszprémi Érseki Pincészetet 2020 óta főborászként vezető Benesch Antal, valamint a 90 hektár szőlőt művelő és sikeres borászatot működtető Bujdosó család harmadik generációjának tagja, Bujdosó Ferenc – írja sajtóközleményében az Veszprémi Érseki Pincészet.

Hozzátették, hogy mindketten a tradíció és az innováció ötvözésében hisznek, az Érseki Pincészet főborászának egyik célja például, hogy új borokkal bővítse kínálatukat – mindezt a mostanihoz hasonló, magas minőségben.

Idén fokozott feladat volt a szőlő gombás betegségeinek megelőzése

„Nem indult egyszerűen a 2023-as év, hiszen nagyon csapadékos és fülledt volt az idő, emiatt a szőlő gombás betegségeinek megelőzésére fokozottan oda kellett figyelnünk. Azt gondolom, hogy mindent megtettünk az ültetvény védelme érdekében, fehér szőlőink nagyon jól tudtak aromásodni, így – ha szép napos lesz az ősz – várhatóan jó lesz az idei termés" – mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Az érsekség – illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség – 1277 óta foglalkozik szőlészettel és borászattal, ma már két, saját tulajdonú birtokon, a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, valamint a Káli-medencében található Mindszentkállán termesztenek szőlőt.

Bujdosó Ferenc, a balatonlellei Bujdosó Pincészet borásza szintén optimista. „Jó szőlőből lehet jó bort készíteni. Idén a sok csapadék ellenére ez megadatik, köszönhetően a szőlőben dolgozó csapat kitartó munkájának" – mondta a Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben 90 hektárt művelő családi borászat idei várakozásairól.

Benesch Antal – Fotó: Veszprémi Érseki PincészetetBenesch Antal – Fotó: Veszprémi Érseki Pincészetet

A Balaton északi és déli partján készített borok fajtákban hasonlók, de terroirban, vagyis egyedi jellegben és ízben különböznek. „Nálunk inkább a vulkanikus, sós jegyek dominálnák – fehérborainkban ez teljes mértékben megjelenik, de a vörösborokban is érezhető. A déli parton a löszös talaj miatt az erőteljesebb, gyümölcsös ízek dominálnak, így a dél-balatoni vörösborok között nagyon különleges tételekre bukkanhatunk, de fehér fajták terén is nagyon erős az a terület" – magyarázta a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. A régióban kiépült borturizmus ma már nagyban hozzájárul a Balaton vonzerejének növekedéséhez. „Az itt készülő borok sajátossága, hogy egy életérzést adnak át, vagy éppen egy régi balatoni emléket idéznek fel" – véli Bujdosó Ferenc.

A tradíciót és a modern technológiát ötvözik

A balatoni borrégió két fiatal borásza az egyetemen, a szőlész-borász mérnöki képzésen ismerte meg egymást, és hamar megtalálták a közös hangot – már akkor mindketten erős elhivatottságot éreztek a szakma iránt. „Feri harmadik generációs borász, akinek a vérében van a borkészítés, mérnöki pontossággal készíti a borait, amelyek új köntösbe öltöztetik a déli Balaton ízeit" – fogalmazott pályatársáról a Veszprémi Érseki Pincészet vezetője. Az egymás iránti szakmai tisztelet kölcsönös. „Anti stílusában a maximalizmus a minél tisztább és intenzívebb íz-illatra való törekvésben jelenik meg, mindez a termőhelyi karakter tiszteletben tartásával" – magyarázta Bujdosó Ferenc.

További cikkek

Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Badacsonytomajon "Tomaj lakomáját" a hétvégén, s ezzel együtt átadták a megújult, megszépült Fő utcát.
Gondot okoz a parkolás Tapolcán
Gondot okoz a parkolás Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint a parkolás egyre nagyobb gondot okoz Tapolcán.