HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 2.
//
Zsigmond névnap

Ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is legyünk!

A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete minden évben megszervezi vándorkonferenciáját, hogy alkalmuk nyíljon kollegiális és baráti környezetben kitárgyalni az oktatás eme speciális területének legújabb kihívásait, megoldásait.

Idén Veszprém adott otthont ennek a rendezvények, a konferencia résztvevői pedig a Séf Iskolában találkoztak. Az, hogy Veszprém lehetett a házigazdája a szakmai eseménynek azzal is együtt járt, hogy a tematikába be tudtak emelni olyan témákat is, amelyek kifejezetten Veszprém szempontjából aktuális. Idén ez a jégsportok voltak, pontosabban az, hogy hogyan lehet beilleszteni ezeket a sportágakat a mindennapi testnevelésórákba az iskolákban.

Erről Kavalecz Gábor, a Veszprém Megyei Testnevelő Tanárok Egyesületének elnöke, mint házigazda beszélt a pénteki megnyitón.

A konferencia nívóját az is mutatja, hogy a megnyitón jelen volt több városi vezető és országos döntéshozó is.

Schmitt Pál, volt köztársasági elnök a legspeciálisabb feladatnak nevezte a testnevelő tanárokét, hiszen a tantestületben ők azok, akik egyszerre foglalkoznak a diákok lelki és testi fejlődésével.

Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, aki gyerekként még a Jutas-lakótelepen járt iskolába, elsősorban az ilyen szakmai konferenciák jelentőségét emelte ki. Mint mondta, Veszprémben támogatják az olyan rendezvényeket is, amelyek elsőre úgy tűnnek, hogy kisebb közösségeknek szólnak, mint például a testnevelőtanárok közössége, de mégis nekik kiemelten fontos. Ha a kis közösségek ettől megerősödnek, az a nagy egész veszprémi társadalomnak is előnyére válik.

Hogy mennyire sportos a magyar ember, arra pár gondolat erejéig Navracsics Tibor is kitért, szerinte egyébként még mindig sok a lemaradás az európai átlaghoz képest, de részletesebben Schmidt Gábor, sportért felelős államtitkár beszélt erről. Az ő kulcsmondata az volt, amiben minden benne van, ami a kormányzat törekvése, hogy „ne csak sportnemzet legyünk, hanem sportoló nemzet is!”

A konferencia megnyitójának további részében ünnepélyes keretek közt adták át a Dr. Istvánfi Csaba Életműdíjat. Ezt a díjat 2020-ban alapította az egyesület, hogy a sportnevelésben kimagasló teljesítményeket elismerjék.

A volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke a Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének konferenciájára érkezett Veszprémbe, ahol a plenáris ülések elején „Sport és környezetvédelem” címen tartott előadást.

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.