HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 5.
//
Györgyi névnap

Új körforgalmi csomópont épül a 84-es úton Sümegnél

Sajtótájékoztatón mutatták  be a  84. sz. úton épülő körforgalom helyszínét Sümegen. A 84. sz. főút – Tóth Tivadar utca – Fehérkő u. szintbeni csomópont körforgalmú csomóponttá épül át.

A szükséges burkolatfelújítások mellett a gyalogos és kerékpáros forgalom is átvezetésre kerül. Ennek érdekében a körforgalom a 84. sz. főút település felőli ágán egy kijelölt gyalogos-átkelőhely, valamint egy kerékpáros átvezetés is kialakításra kerül, a szükséges járda és kerékpárút kapcsolatokkal együtt. A projekt keretében a jelenlegi közvilágítási hálózat átépítése is megtörténik az előírásoknak megfelelően, továbbá az érintett közművezetékek (hírközlés, vízvezeték, szennyvíz vezeték) kiváltására is sor kerül. Az ivóvíz- és szennyvíz vezetékek kiváltását a szolgáltató DRV Zrt. saját hatáskörben végzi el. A csapadékvíz elvezetése érdekében a csomóponton átvezetésre kerül egy nagyátmérőjű csapadékcsatorna, mely a meglévő nyílt árkos rendszerbe lesz bekötve.

A lőszermentesítés befejeződött a kivitelezéssel érintett területen, valamint a geodéziai kitűzés is megtörtént. Február első hetében a bozótirtási, fakivágási feladatok megkezdődnek, ezzel párhuzamosan az irányított fúráshoz szükséges felületek kiépítése is megtörténik. A következő héten a 84. sz. főút alatti irányított fúrás kivitelezés is megkezdődik. A DRV Zrt. által saját hatáskörben végzett ivóvíz- és szennyvíz vezeték kiváltási munkálatok is megtörténtek.

Dr. Navracsics Tibor a térség országgyűlési képviselő jelöltje a sajtótájékozatón hangsúlyozta, hogy a beruházás a Sümegen és Sümeg térségében, illetve a turistáknak is kiemelkedően fontos. A 84. sz. főút biztonságosabbá tétele fontos feladat, hiszen ez az út kiemelkedő szerepet tölt be a Nyugat-magyarországi térség közlekedésének vérkeringésében. Abban bízom, - mondta az országgyűlési képviselő jelölt - hogy tovább folytatódik ennek az útnak a korszerűsítése az itt élők és az ide látogatók biztonsága érdekében.

Fotó: Burger ZsoltFotó: Burger Zsolt

Végh László, Sümeg város polgármestere kiemelte, hogy a sümegiek és a Sümeg környékén élők régi vágya realizálódott a körforgalom megépítésével. Nem csak az Önkormányzat, hanem  civilek is kezdeményezték, hiszen megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a közeledést nem csak a helyieknek, hanem az átmenő forgalom számára is. Különösen érezhető a megnövekedett forgalom az idegenforgalmi főszezonban. A körforgalom építése tovább segíti a város idegenforgalmát. Nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt hét évben szinte teljesen megújult a történelmi belváros, megújult az egészségügyi ellátók épülete, és a városban is segíti a közlekedőket egy körforgalom. Ezek az állami támogatással megvalósított beruházások hosszú évtizedekre hozzájárulnak ahhoz, hogy, - megőrizve Sümeg barokk kisváros jellegét - egy korszerű, élhető várossá váljon.

Az Alopk Terra kft által kivitelezett munkák nettő 435.492.705,- Ft-ba kerülnek, mely hazai forrásból valósul meg. A szakemberek a munka befejezését 2022. szeptember 20-ra ígérik.

hirhid.hu

További cikkek

Gondot okoz a parkolás Tapolcán
Gondot okoz a parkolás Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint a parkolás egyre nagyobb gondot okoz Tapolcán.
Nem emeli a lakbéreket az önkormányzat
Nem emeli a lakbéreket az önkormányzat
Több napirendet is tárgyalt a sümegi képviselő-testület a legutóbbi ülésén, így döntöttek a lakbérek befagyasztásáról, foglalkoztak a közvilágítás korszerűsítésével és a András Ferenc filmrendező halála kapcsán is elfogadtak egy határozatot.
Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.