HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 2.
//
Zsigmond névnap

Navracsics Tibor: Az igazság győz az igazságtalanság fölött

Az élet mindig győz a halál fölött, az igazság győz az igazságtalanság fölött, mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az október 23-i ünnepségen a veszprémi várban.

Navracsics Tibor az 1956-os országos ünnepségen mondott beszédet Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdNavracsics Tibor az 1956-os országos ünnepségen mondott beszédet Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Navracsics Tibor szólt arról, hogy 1956 a legfiatalabb nemzeti ünnepünk. Évről évre viták robbannak ki október 23-a értékeléséről, megünnepléséről. Valaki azt állítja, hogy ez egy jobboldali forradalom volt a baloldali kommunista rezsimmel szemben. Valaki azt mondja, hogy ez a jobbító szándékú baloldaliak forradalma volt az embertelen kommunista rendszer ellen. Valaki azt mondja, hogy konzervatív volt, valaki azt, hogy progresszív, nem tudunk megegyezésre jutni. Ha a hőseit nézzük, egyértelmű október 23-a megítélése. A diktatúra áldozatai - a politika űzte Veszprémbe a város '56-os mártír tanárát. A miniszter megemlítette, Császár Józsefet, aki november 4-én a vár kapujánál fegyverrel védte a várat, Brusznyai Árpádot, a harminckét éves tanárt, a 65 egyetemisták, a 68 tizenéves fiatalt, akiket összegyűjtöttek. - Mi a közös bennük? - tette fel a kérdést a szónok. - Életüket kockáztatták azért, hogy az 1956-os forradalom be tudja teljesíteni küldetését, a szabadságot. A szabadság tartalmát nehéz meghatározni. Nem más az, mint kiállás az életért egy életellenes rendszerben. Az életért vállalták a fogházat, az életüket is feláldozták másokért. Pap János 1956 után nem az életért, hanem a halálért emelt szót. Azért írt nyílt levelet, hogy Brusznyai ítéljék halálra. Hiába ítélték halálra, megölni nem tudták, Veszprémben a mai napig őrizzük emlékét. Az élet mindig győz a halál fölött, az igazság győz az igazságtalanság fölött.

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.