HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 17.
//
Paszkál névnap

„Éjjel érkezem…”: megérkezett Tapolcára a legendás svédacél

2023. október 24. 12:47
VEOL.hu
Újra régi felségterületén járt a 002-es svédacél, bár még nem a saját erejéből. A 29-es vonalon hozta le a fővárosból Tapolcára 010-es társa. A gép valaha a 29-es (Székesfehérvár–Tapolca) vonalon vitte a vonatokat, s itt most arra vár, hogy motort kapjon, beüzemeljék és újra vaspályára álljon.

A 002-es gép egy 2017-es felvételen, még a Keletiben várja sorsa jobbra fordulását Fotó: Benkő PéterA 002-es gép egy 2017-es felvételen, még a Keletiben várja sorsa jobbra fordulását Fotó: Benkő Péter

 

A sorozat hatalmas legenda idehaza (is), szinte minden vasútbarát hatalmas kedvence. Vármegyénkben különösen. A 29-es vonal, az északi Balaton-part volt ugyanis évtizedekig a NoHAB mozdonyok nagy részének felségterülete. Az egykor M61 002-es pályaszámot viselő csodajárgány a Keleti pályaudvaron várt évekig jobb sorsára, a NoHAB-GM Alapítvány minden tőle telhetőt megtett, hogy újból üzemképes legyen. Ennek folytatására készülnek Tapolcán, új motor beszerelésével, s a gép beüzemelésével.

Kollégánk nem restellt felkelni még az éjszaka kellős közepén sem, hogy megörökítse a veol számára Balatonalmádiban azt a menetet, melyben a 010-es társa hozza le a 002-est, és viszi Tapolcára. Videónkon a különleges mozdonyvonat, amit ezúton is köszönünk kollégánknak, Mészáros Péter Leónak, egy korábbi fotónkon látható a gépet.

Benkő Péter

További cikkek

Éneklő Ifjúság három kórussal
Éneklő Ifjúság három kórussal
Három kórus részvétele mellett rendezték meg az Éneklő Ifjúság hangversenyt Tapolcán a Tamási Áron Művelődési Központban.
Ikarus – a magyar ipar büszkeségének patinás példányai rótták a Balaton-felvidéket
Ikarus – a magyar ipar büszkeségének patinás példányai rótták a Balaton-felvidéket
Két év után újra felbolydult a város, sőt az egész ország. Május 11-én rendezték meg a 4. Nemzetközi Ikarus Találkozót. Eddig minden évben részt vettünk az eseményen, s bizton állítjuk, a látogatók száma folyamatosan nő. Az Ikarus márka hírnevet, rangot jelentett egykor nemzetközi szinten – a szocialista táboron kívül is! – a jelennek-jövőnek megőrzött, karbantartott autóbuszok értéke, patinája vitathatatlan.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Az ózsinagógában Németh István Péter költő, irodalomtörténész nyitotta meg Szijártó János újságíró Szinergia című fotókiállítását.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.