HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 29.
//
Péter névnap

Korszerűbbek lettek a kapitányságok Tapolcán és Ajkán

A rendőrkapitányságon csütörtökön délelőtt adták át a helyi és az ajkai kapitánysági épületek energetikai korszerűsítését.

Tóth B. ZsuzsaTóth B. Zsuzsa

 

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítészi beruházásokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a beruházási csomagnak és az energiahatékonysági fejlesztéseknek köszönhetően sok pozitív változás látható az országban.   

– Azon vagyunk, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a leghatékonyabban tudjuk felhasználni. A november nyolcadika óta hatályos állami építési beruházások rendjéről szóló törvény a lehető legjobb előkészítésekre vonatkozik. A magyar építészeti törvényt a parlament tárgyalja, hiszen az épített környezeti örökség átfogó kezelése alapvető szempont. Fontos, hogy az eleve rendőrkapitányságnak épült épületekben a munkát a lehető legjobb körülmények között tudják ellátni a dolgozók, és hogy a változás a mindennapi működés során érezhető legyen. Az üzemeltetési költségek csökkentése mellett az esztétikum, a városba való illeszkedés szintén lényeges – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette, fontos, hogy minden járási központ, ahol ez lehetséges, megkapja ezt a korszerűsítést. Elengedhetetlenek a fenntarthatóságot segítő beavatkozások, amelyek a mindennapokat hosszú távon élhetőbbé teszik, emelte ki, és aláhúzta az együttműködés fontosságát, ami a kivitelezést és a vele együtt zajló munkát illeti.

Halász Péter rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőrfőkapitányság gazdasági főkapitány-helyettese elmondta, hogy a megyei kapitányságnak a legrosszabb állapotú épülete volt az ajkai és a tapolcai. 

– Hosszú adósságot törlesztettünk a városok és a kollégák felé. Az ajkai 1981-ben épült, a tapolcai 1988-ban, ugyanazzal a technológiával, az akkori kor követelményeinek megfelelően, rendőrségi célra, de egyiket sem újították fel időközben. Több évtizeden át kiszolgáltak egy olyan rendőri szervezetet, amely az idők során dinamikusan változott mind létszámát, mind a technológiát tekintve. Rájuk fért a felújítás kívülről és elkelne belülről is. Ajkán azóta lezajlott a panelprogram, megújult a városközpont és Tapolcán is ráfért a városképre, hogy felújítsuk az épületet. Fontos volt a felújítások során, hogy a tervezés során ne változtassunk az épületeken, építészeti értékeik megmaradjanak. Az energetikai felújítások során az üzemeltetési költségek csökkentése volt a cél. Ajkán elkészült a teljes homlokzati hőszigetelés, zárófödém-szigetelés és homlokzati nyílászáró csere. Tapolcán az előbbieken túl két kondenzációs kazánt építettünk be, termosztatikus radiátor szelepeket cseréltünk, strangszabályozás készült, egyes helyiségekben a lámpatesteket ledesekre cseréltük. Mindkét épület tetejére napelemes rendszert szereltünk fel. A kivitelezés tavaly szeptemberben készült, de többletforrásigény merült fel, a Belügyminisztérium 65,3 millió forintot biztosított – mondta a rendőr ezredes, és köszönetet mondott a kollégáknak a kivitelezés során tanúsított türelemért. Az ajkai felújítás 218, a tapolcai 379 millió forint volt, a projekt teljes bruttó költsége 632 millió forint, amelyben a pályázattal kapcsolatos költségek is szerepelnek. A KEHOP pályázati támogatás 567 millió forint volt. 

Tóth B. Zsuzsa