HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 14.
//
Bonifác névnap

Elkészült a Csingervölgyi Vadaspark látogatóközpontja

Az Ajka Kapocs Helyi Akciócsoport felhívása keretében, Európai Uniós támogatással megvalósult a Csingervölgyi Vadaspark és Látogatóközpont fogadóépületének felújítása, melynek eredményeképpen létrejött egy teljes mértékben modern, a megújuló energiahasználat miatt fenntartható és akadálymentesített közösségi ház. Olyan közösségi tér alakult ki a támogatás hozzájárulásával, amely új programhelyszínt biztosít csoportok, látogatók, turisták részére.

2022 tavaszától a támogatás által létrejött 100 négyzetméteres látogatóközpontban és a vadasparkban olyan nevelési és oktatási programok valósulhatnak meg, amelyek az ismeretterjesztő, tudományos ökoszemlélet elterjesztését segítik a fenntartható fejlődés mellett.

A projekt során felújított épület az Ajka és vonzáskörzetében élő lakosság, a helyi közösségek és egyesületek, a Balaton-felvidékre érkező turisták részére fogadóépület és programközpont funkciót tölt be, megfelelő berendezéssel, kiszolgáló helyiségekkel, akadálymentes megközelíthetőséggel, közlekedő utakkal és mosdókkal. Az épület 30-50 fős csoportok fogadására alkalmas, közösségi termében kulturális, művészeti, ismeretterjesztő és tudományos tevékenységet végző szervezetek és kisközösségek találkozói, rendezvényei valósulhatnak meg. Az épülethez tartozó nagyméretű terasz fedett, mégis kültéri helyszínt biztosít a csoportoknak.

A 100 négyzetméteres látogatóközpont alkalmas tanórák, oktatási, képzési programok, természettudományos előadások, workshopok lebonyolítására.

A látogatóközpont melletti 200 négyzetméteres területen és a vadasparkban változatos túrák, szabadtéri programok, kültéri tanórák, szabadidős sporttevékenységek valósulhatnak meg, amihez szintén várják iskolák, óvodák, civil szervezetek jelentkezését.

A projekt lehetőséget teremt Ajka Város Önkormányzatának egy újabb közösségi tér programokkal való megtöltésére is: a zöld óvodák, ökoiskolák és más oktatási intézmények természetközeli programjainak megvalósításához és az ökotudatos életmódra neveléshez nyit új teret. A közösségi ház egyik fő funkciója minden korosztály számára a természet, hazánk ásvány-, növény- és állatvilágának megismertetése, a természetközeli szemléletmód terjesztése.

hirhid.hu

További cikkek

Húszéves a városi óvoda Ajkán
Húszéves a városi óvoda Ajkán
Az Ajka Városi Óvoda 20 éves évfordulóját ünnepelte öt napon át különféle programokkal.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Zenés est a tízéves Jubilate karral
Zenés est a tízéves Jubilate karral
A Zenés esték programsorozat keretében az idén tízéves Jubilate női kar szórakoztatta az érdeklődőket a Nagy László Városi Művelődési Központ Kiállítótermében.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.