HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 27.
//
Zita névnap

Döntött a bíróság, 173 milliót fizet Tapolca a kemping tulajdonosának

2023. december 13. 21:24
Veol.hu
Nem fellebbez a tapolcai önkormányzat, alperesként elfogadja a Veszprémi Törvényszék ítéletét, miszerint a 2018-ban eladott badacsonytördemici (badacsonylábdihegyi) kemping tulajdonosával, a korábbi bérlővel szemben értéknövekedés címén 138 millió 925 ezer 920 forint fizetési kötelezettsége keletkezett.

Forrás: Illusztráció/PixabayEzzel együtt mintegy 28 millió forint késedelmi kamatot és közel 6 millió forint perköltséget kell még a városnak fizetnie. Erről a legutóbbi rendkívüli ülésen tárgyalt a képviselő-testület. A Dobó Zoltán polgármester vezette testület 2018-ban értékesítette a teljes infrastruktúrával ellátott Balaton-parti üdülőt 457 millió forintért az addigi bérlőnek, aki az általuk végzett fejlesztések, beruházások által történt értéknövekedésre igényt tartott. Majd a felek közötti megállapodás híján a bíróság segítségét kérte. A Veszprémi Törvényszék döntött, ami a tapolcai önkormányzat számára most összességében 173 milliós veszteséget jelent. 

Bár Dobó Zoltán az ülésen elmondta, hogy szerinte a várost nem érte vagyonvesztés, hiszen az öt éve értékesített kemping eladási ára a mostani pervesztéssel arányosan magasabb volt, mint a 2018-as igazságügyi szakértői értékbecslés által megállapított vételár. Azonban, ha a számokat nézzük, és a 2018-ban kapott 457 milliól levonjuk a most kifizetendő 173 milliót, akkor elég soványnak tűnik az a 284 millió forint, ami az öt évvel ezelőtti ügyletből megmarad, ha a teljes infrastruktúrával ellátott, 28 ezer négyzetméteres, közvetlen Balaton-parti üdülőt vesszük alapul. A vagyonvesztés, illetve nem vesztés kérdése minden bizonnyal még téma lesz a város közéletében, hiszen az üdülő ma (akár több) milliárdos értéket képvisel.

Szijártó János