HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 17.
//
Paszkál névnap

Vasutasok, vasútbarátok sötét napja volt

2023. december 26. 8:39
Veol.hu
Huszonhárom éve ugyanígy a karácsonyt vártuk. Huszonhárom éve (és egész pontosan egy napja), azaz 2000. december 22-én indult el az a gyászmenetnek nevezett négyesfogat, mely a Balaton északi partjáról magával vitt egy korszakot, egy korszak életérzését. Végleg elvontatták Tapolcáról a NoHAB mozdonyokat.

Anyagos szerelvényt visz a 017-es Balatonalmádiban Fotó: Benkő PéterA történet rövid, mégis sokaknak fájdalmas. Az M61-es pályaszámcsoportba tartozó, így ismert mozdonyok 1979-től érkeztek Tapolcára, ahonnan a fővárosba és vissza továbbították a szerelvényeket. Megbízhatóságuk, üzemképességük legendás volt, de nem csupán Magyarországon. Aztán döntés született, a típus valamennyi, még üzemelő példányát 2000. december 21-én végleg kivonták a forgalomból. Aznap az M61 020-as pályaszámú gép leközlekedtette még a 9725/9724-es (Tapolca–Székesfehérvár–Tapolca) személyvonatpárt, majd másnap, december 22-én, késő délután elindult az a mozdonyvonat, mely során végleg eltűntek a dízelkirályok Tapolcáról, a Balaton északi partjáról, vármegyénkből.

A következő sorokat Szijártó János kollégámnak a Napló 2000. december 24-i számában megjelent beszámolójából idézem, aki vasutasokkal beszélgetett: „...egy mozdonyvezető megjegyezte, hogy amikor megnősült, azt mondta a feleségének: téged jobban szeretlek, mint a Nohabot. Ez vasutasberkekben igazán nagy szó volt, hiszen a Nohab vezetése már egy rangot jelentett” – írta kollégám anno.

Nos, a gépcsodákat a környéken élőknek-utazóknak nem hiszem, hogy be kell mutatni, viszont aki még nem hallotta volna, ma is járnak ezek a megmaradt példányok a Balatonnál, igaz, többnyire csak nyáron. Nosztalgiameneteket visznek, retró eseményeken játszanak főszerepet, év közben legfeljebb anyagszállító szerelvényt továbbítanak. Amiről tudunk, beszámolunk, mert sokan, nagyon sokan rajonganak ezekért a mozdonyokért.

Lesencetomajnál jár a 017-es Fotó: Benkő PéterMindenesetre annak örülünk, hogy egyik hazai NoHAB sem került külföldi magánkézbe, ahogy akkor szó volt róla. Elsőként a 010-est vásárolta meg egy magánszemélyekből összeállít alapítvány, majd a Magyar Vasúttörténeti Parkba került a 001-es. Szerencsére mindkettő dolgozik. A 020-as a vasúté maradt, a 006-ost és a 019-est egy cég vásárolta meg, a 017-est pedig mérőkocsimozdonyként használják. A 002-es mozdonyszekrényét nemrég lehozták a fővárosból Tapolcára, hogy üzemképessé tegyék. Közben a fenti hét gép mellett három NoHAB mozdonyt magyar magánvasutak vásároltak, így mindent összeszámítva az egykori húszból tíz megmaradt, egy híján üzemképesek, dolgoznak. Ha nem mindennap, ha nem személyszállító vonatok élén, de szerencsére fel-felbukkannak.

A típus 1963-ban jelent meg hazánkban, közforgalomban így harminchét évet dolgoztak. Több is lehetett volna! 

Benkő Péter

További cikkek

Éneklő Ifjúság három kórussal
Éneklő Ifjúság három kórussal
Három kórus részvétele mellett rendezték meg az Éneklő Ifjúság hangversenyt Tapolcán a Tamási Áron Művelődési Központban.
Ikarus – a magyar ipar büszkeségének patinás példányai rótták a Balaton-felvidéket
Ikarus – a magyar ipar büszkeségének patinás példányai rótták a Balaton-felvidéket
Két év után újra felbolydult a város, sőt az egész ország. Május 11-én rendezték meg a 4. Nemzetközi Ikarus Találkozót. Eddig minden évben részt vettünk az eseményen, s bizton állítjuk, a látogatók száma folyamatosan nő. Az Ikarus márka hírnevet, rangot jelentett egykor nemzetközi szinten – a szocialista táboron kívül is! – a jelennek-jövőnek megőrzött, karbantartott autóbuszok értéke, patinája vitathatatlan.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Az ózsinagógában Németh István Péter költő, irodalomtörténész nyitotta meg Szijártó János újságíró Szinergia című fotókiállítását.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.