HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 2.
//
Zsigmond névnap

A fejlődés alapja az erős közösség

2024. január 13. 9:10
Veol.hu
Hagyománnyá vált újévi köszöntőjét tartotta Ajka Város Önkormányzata a Kaszinóban január 12-én.

Pohárköszöntőjében Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, közigazgatási és területfejlesztési miniszter kijelentette, hogy Ajka ma már térségi szerepet is betöltő járási székhely  Fotó: Gyarmati LaszlóPohárköszöntőjében Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, közigazgatási és területfejlesztési miniszter kijelentette, hogy Ajka ma már térségi szerepet is betöltő járási székhely, ipari központ, a Bakony régiójában gazdasági és kulturális viszonyítási pont, amelyet a tavalyi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat és a Pannon Egyetem jelenléte tovább erősít. A jövő sikerei az együttműködésben rejlenek. Így létrejöhet egy olyan övezet Ajkától Várpalotán át Székesfehérvárig, amely a kreatív iparra és a hagyományokra támaszkodva a gazdaság és a kultúra bázisa lehet, gazdagítva ezzel egész Magyarországot és Európát. 

Schwartz Béla polgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy fejlődik a város, amelyet az ott működő gazdasági társaságok is segítenek építmény- és iparűzési adóval, valamint Navracsics Tibor által már hatmilliárd forint támogatás is érkezett. A Torna patak medrének és környezetének rendezéséhez látnak hozzá, a Városliget felújítása nemrég kezdődött. A 2023-as évben a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújult és élettel telt meg a világ első Kriptongyára, valamint más programok is színesítették a város kulturális életét. A polgármester hangsúlyozta, hogy Ajkán különleges emberek élnek, a kultúrára, a közösségi programokra is nagy az igény. Ismét várja a látogatókat a város üveggyártását bemutató múzeum. A Pannon Egyetem Ajka Kampuszán beindultak a képzések, valamint azóta az egyetemre is több ajkai fiatal jelentkezik. A város sportélete is kiváló, a gazdasági társaságok társasági adójából már 10 milliárd forintot fordíthattak fejlesztésre. A jégcsarnokot 2021-ben adták át, 2022-ben a kosárlabdacsarnokot, az idén a lőtér van tervben.

A gépjármű-tulajdonosok számára a város körül már 1000 tároló parkoló épült, ahol díjmentesen megállhatnak. A közbiztonság jó, amelyet 26 térfigyelő kamera is javít, idén újabb 10 kihelyezését tervezik, valamint az első traffiboxot. A várost kinőtték, új intézményeket nem terveznek, csupán a meglevőket korszerűsítik. A városnak három egysége lesz, az Óváros, a Center város, ami a jelenlegi belváros, valamint a Bakonygyepes és Ajkarendek között kialakuló Újváros, ahol az első ütemben 500, de összesen 5000 lakás építése a cél.  A szociális ellátásról szólva a polgármester hozzátette, hogy a színvonal jó, de a bentlakásos intézményi várólista hosszú. Szeretnének az egykori Bercsényi-iskola épületében idősotthont működtetni. A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék, amely a térségben a legalacsonyabb. A gazdasági társaságok évről évre komoly eredményeket érnek el, fejlődnek. 

A meghívott vendégeket, önkormányzati képviselőket, gazdasági társaságok, intézmények, civil szervezetek vezetőit Feke Pál szórakoztatta műsorával. 

Tisler Anna

További cikkek

A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.
Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán
Óvodakerti szakemberek tanácskoztak Ajkán
Az Iskolakertekért Alapítvány kétnapos továbbképzésének adott otthont az Ajka Városi Óvoda április 26-27-én. A képzésen az Országos iskolakert-fejlesztési programban nyertes 25 óvoda képviselője vett részt az ország minden részéről.
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótányt találtak Ajkán
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.