HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 2.
//
Zsigmond névnap

Éppen 325 éve történt az első sümegi csoda

2024. február 9. 10:37
Veol.hu
Hálaadó szentmisével, majd előadással, kötetlen beszélgetéssel emlékeztek Sümegen a 325 évvel ezelőtt, 1699. február 6-án történt első sümegi csodára.

Darnai János atya, a Veszprémi Főegyházmegye ifjúságpasztorációs referense érdekes, elgondolkodtató előadást tartott Sümegen kedden este  Fotó: Szijártó János/NaplóA Padányi Alapítvány szervezésében Darnai János atya, a Veszprémi Főegyházmegye ifjúságpasztorációs referense látogatott a barokk kisvárosba, ahol az általa celebrált szentmise után a Róza cukrászdában a Csodatévő Szűzanya és a fiatalság kapcsolatáról beszélt, beleértve az isteni gondoskodást és az ismert csodákat. Mint elmondta, tavaly részt vett az ifjúsági világtalálkozón a portugáliai Fatimában, ahol ottjártuk idején is történt egy csoda. Utólag tudták meg, hogy egy spanyol lány meggyógyult súlyos szemproblémából, amelyet korábban az orvosok gyógyíthatatlannak neveztek. 

Darnai János több olyan helyszínt is említett előadásában, ahol isteni csoda történt. Ami Sümeget illeti, a 17. század végén egy bécsi nemes ember gyógyíthatatlan betegségben szenvedő felesége álmában egy Mária-szobrot látott, de akkor még nem tudta, hogy álmában a sümegi kegytemplom Szent István-oltáránál járt. Többször álmodott róla és keresni kezdte a szobrot. Így jutott el Magyarországra, ahol több helyszín után Sümegre érkezett. Itt, az álmából már ismert szobornál misét kért gyógyulásáért, gyónt, áldozott, majd további három misén vett részt. 1699. február 6-án, a harmadik szentmise végén megérintette a szobrot, és imádság közben szemmel láthatóan gyógyulni kezdett.

Az atya a hit jelentőségéről, ember és Isten kapcsolatáról szólt, ami céljaink elérésében segít. A Szűzanya példakép, és Jézusra irányítja a figyelmet, aki az út, az igazság és az élet. Úgy vélte, a fiatalok számára is Mária a legalkalmasabb személy ahhoz, hogy elvezessen az Istenhez. A csoda pedig egyfajta különleges megnyilatkozás, ami ráirányítja a figyelmet a Szűzanyára, rajta keresztül pedig Istenre.

Szijártó János