HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 27.
//
Zita névnap

A tapolcai polgármester úgy döntött, leveszi napirendről a költségvetés tárgyalását

2024. február 17. 9:04
Veol.hu
Egy módosító indítvány miatt vette le napirendről, annak tárgyalása közben a 2024. évi költségvetéséről szóló előterjesztést Dobó Zoltán polgármester a péntek délelőtti nyilvános képviselő-testületi ülésen. A döntés jogszerűségét több képviselő is vitatta, Iker Viktória jegyző viszont azt mondta, vállalja ennek felelősségét.

Dobó Zoltán polgármester  Fotó: Nagy Lajos/Napló-archívAz említett végkifejletet az előzte meg, hogy egy módosító indítvány került elő a napirend tárgyalása során, ami a tartalék tervezett felhasználását csökkentette volna. A javaslat indoklása kapcsán Décsey Sándor képviselő kifejtette, hogy szerinte 572 millió forint tartalék felélése veszélyes lehet a város pénzügyi egyensúlya szempontjából, s az indítvány arról szól, hogy a tartalékból ,,csak" 380 millió legyen felhasználva. A polgármester sérelmezte, hogy erről miért nem egyeztettek korábban, az ülést megelőzően. Bognár Róbert képviselő úgy vélte, a módosító javaslat nem befolyásolja sem az intézmények, sem a város működését. Megjegyezte, hogy volt előzőleg javaslata, amit egyszerűen lesöpörtek. Ezt Dobó Zoltán nem fogadta el, és továbbra is azt sérelmezte, hogy miért az ülésen nyújtották be a módosító indítványt. Ezért úgy döntött, hogy az előterjesztést annak tárgyalása közben leveszi napirendről, hogy majd egy későbbi ülésen, egyeztetések után újratárgyalják. Így Tapolcának egyelőre nincs költségvetése, s ennek elfogadására alig egy hónapja van a testületnek. 

Arra a többször feltett kérdésre, hogy jogszerű-e az előterjesztés tárgyalás közbeni levétele, Iker Viktória jegyző azt válaszolta, hogy a polgármester megteheti ezt. Ám újabb kérdésre hozzátette, hogy fejből nem tudja az szmsz ide vonatkozó részét, és az is elképzelhető, hogy nem teljesen jogszerű ez az eljárás, de ő a nevét adja hozzá.

Szijártó János