HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 3.
//
Tímea névnap

Díjazták a legjobbakat a sportgálán

2024. február 26. 21:40
Veol.hu
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.

Navracsics Tibor a sportgálán Fotó: Gyarmati László/NaplóNavracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszöntőjében megfogalmazta, hogy a sport nemcsak a csúcsteljesítménnyel vívhatja ki az elismerést, hanem azzal is, hogy milyen hősei vannak. Minél több hőse van egy közösségnek, az annál erősebb. Ajka sportváros, és sok hőst tud felmutatni, akik a fiatal és felnövekvő generációknak jó példát mutatnak. Ilyenek az edzők, akik megtanítják, hogy szívós munkával, sportszerű, koncentrált gyakorlással milyen eredményeket lehet elérni. A sportolók, akik személyes példamutatással népszerűsítik az egészséges életmódot, a becsületes küzdelmet, ugyanis ha ezek a szabályok egy közösségben érvényre jutnak, akkor annak a közösségnek komoly jövője van.

Amikor az ajkai sportot ünnepeljük, a becsületes küzdelmet, a versenyzést, az egészséges életmódot, a tisztességes munkát és a teljesítményt ünnepeljük.

Olimpiai évben vagyunk, számos olyan esemény lesz, ami népszerűsíti a sportolást. Bizonyára köztünk is vannak olyanok, akik valamely közvetítés hatására kezdtek sportolni és ma már eredményeket is értek el.

Schwartz Béla polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy az ajkai gazdasági társaságok támogatják a sportot a társasági adóval és egyéb befizetésekkel. Így épült a jégcsarnok, a kosárlabdacsarnok, és ennek révén renoválták a kézilabdacsarnokot. A létesítményekre szükség van, azok nélkül nem tudunk eredményesen versenyezni. Először a létesítményeket kell létrehozni, majd azt követően versenyezni. Ha a verseny jól halad, jönnek az eredmények, sokan járnak a meccsekre, akkor az újabb igényeket gerjeszt, és folytatódik ez a trend, ki tudja, meddig. Az ajkai sport nagyot fejlődött az utóbbi években, a közönség hálás ezért, a város lakossága is elismeri az eredményeket. A város ereje megmutatkozott eddig is, és ez folytatódik a továbbiakban.

– A sport kemény munka, küzdelem, sok embernek életcél. Folytatjuk a mozgalmat, reméljük, hogy sok embernek örömet okozunk. Köszönjük, hogy Ajka sportját ilyen szintre emelték, kívánok sok jó eredményt, ahhoz sok erőt, jó egészséget és a sport mellett élvezzék az életet – szólt a polgármester.

Geri Gyula, a Sportváros Nonprofit Kft ügyvezetője a 2023-as évet értékelő beszédében kiemelte, hogy a Sportváros Nonprofit Kft. 2016-os létrehozása óta sokat fejlődött a város sportélete, azonban még vannak tennivalók. Jelenleg 38 sportegyesület működik, csaknem fele az első- vagy másodosztályban, az utánpótlás korcsoportban 2400 fiatal sportol. Rákoncentráltak a versenysportra, de a felnőtt lakosságot is szeretnék bevonzani. A 27 ezer lakosból még 20 nincs a látókörükben annak ellenére, hogy ma sokkal többen mozognak, mint 2016-ban. Egy ekkora város 38 egyesületet nem tud önmaga eredményes sportolókkal ellátni, ezért a térség lakosait is bevonzották. A 15 kilométeres körön belüli települések mindegyikéből vannak sportolók, akik napi szinten vesznek részt az edzéseken.

Az ügyvezető hozzátette, az infrastruktúra is fejlődik, tavaly a sportcsarnok épülete újult meg, a lőtéri beruházás is várhatóan heteken belül befejeződik, és elkezdődik a szakmai munka a 24 állásos lőtéren, amely Magyarország egyik legnagyobbja. Az egykori Civil Házból az átalakítást követően küzdősportok háza lesz, a Padragi sporttelep városi tulajdonba kerülésén is dolgoznak, és az uszodában is terveznek új beruházásokat.

Ha a városban jó a sport, a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, az hosszú távon biztosítja a lakosság megtartását. A felsőoktatásban továbbtanulni szándékozók az Ajka Kampuszon diplomát szerezhetnek, így nagyobb eséllyel maradnak a városban, ami az itt működő gazdasági társaságoknak is előnyös. Jelenleg 50 sportoló vagy család él Ajkán, akik a sport miatt költöztek ide.

Tisler Anna

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
Az első magyarok a Balatonnál
Az első magyarok a Balatonnál
A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület Tapolcai történelmi délutánok 2024 programsorozata legutóbbi előadásán Hangodi László történész a Balatonnál letelepedő első magyarokról szólt.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.