HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 3.
//
Tímea névnap

Építészeti fórumnak adott helyet a megújult badacsonytomaji Tátika

2024. március 3. 22:32
Veol.hu
A megújult Tátika épületében rendezett építészeti fórumot a Badacsony és Térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. pénteken délután.

A Tátika étterem és presszó több évtizedes, sokakban ma is nosztalgiát ébresztő működését idézték fel a péntek délutáni fórumon Badacsonyban  Fotó: Szijártó János/NaplóTavaly novemberben készült el a Tátika, a badacsonyi kikötő melletti emblematikus, sokakban nosztalgiát ébresztő épület rekonstrukciója. A több mint 2,3 milliárd forint pályázati támogatást élvező projektet a Badacsony és Térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (BTTF) koordinálta, Brájer Éva vezérigazgató irányításával. A BTTF a badacsonytomaji képviselő-testület előző évi döntése alapján vette át a Tátika épület és környezetének beruházásokra vonatkozó költségvetési tételeit és ezzel a projekt végrehajtásának feladatait, de a konzorcium vezetését, a pályázat korábbi benyújtójaként, továbbra is Badacsonytomaj önkormányzata látta el.

Ilyen előzmények után érthető módon Brájer Éva köszöntötte a fórum résztvevőt pénteken délután, majd Krisztin N. László polgármester idézte fel az előzményeket, a mostani, esztétikus és rendezett állapothoz vezető utat nagy vonalakban. Maga a fórum is jórészt visszaemlékezésből állt, hiszen  a Callmeyer Ferenc által tervezett épület az 1960-as évek elején készült el, és már akkor komoly érdeklődést váltott ki. 

A Tátika állapota idővel leromlott, és 2023-ban újult meg pályázati támogatással. Ennek apropóján idézték fel filmvetítéssel, előadással az étterem és presszó több évtizedes, sokakban ma is nosztalgiát ébresztő működését. 

Szijártó János