HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 21.
//
Alajos névnap

Navracsics Tibor szerint demográfiai válságban van a Balaton térsége

2024. március 11. 8:57
Index.hu
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Biztonságban a Balatonon című siófoki konferencián beszélt arról, hogy a területfejlesztési politikában az új fókusz a kis- és középvárosokra, valamint a térségi együttműködésre irányul, valamint elmondta, hogy a Balaton térsége jelentős demográfiai kihívásokkal küzd, ezért a helyi közszolgáltatások fejlesztése és az elérhetőségük javítása is napirenden van.

Navracsics Tibor egy siófoki konferencián hangsúlyozta, célul tűzték ki, hogy 2030-ra Magyarország az öt legélhetőbb uniós ország közé kerüljön, aminek érdekében csökkenteni kell a területi egyenlőtlenségeket, és ezen belül kiemelt feladat a vidéki népességmegtartás erősítése – írja a hírbalaton.

Foto: Navracsics Tibor FacebookA közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta, hogy regionális fejlettség szempontjából gyakorlatilag változatlanok maradtak a területi mintázatok. Kiemelte továbbá, hogy a területfejlesztési politikában az új fókusz a kis- és középvárosokra, valamint a térségi együttműködésre irányul. Navracsics Tibor megjegyezte, hogy az elmúlt évek fejlesztései a megyeszékhelyekre és a falvakra koncentráltak, és a kis- és középvárosok, valamint a járásszékhelyek nem kapták meg a szükséges támogatást a térségi feladatellátó szerepükhöz. A jövőben a közigazgatási határok helyett a funkcionálisan összetartozó térségekre szeretnék helyezni a hangsúlyt. A Balaton régiója mint ilyen azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége Magyarországnak, amely nagyon komoly demográfiai válságban van – emelte ki a miniszter. Szerinte a koronavírus-járvány fokozta a belföldi vándorlást, valamint az online munkavégzés előretörése is nagy népességgyarapodást hozott a régióban, de ez nem fiatalította a lakosságát, aminek az oka a magas ingatlanárakban keresendő.

Ez az üdülőrégió egyik legnagyobb problémája – jegyezte meg Navracsics Tibor. Hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy „a budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra, és felvásárolja a házakat”, és a fiatalok nem tudnak ingatlant venni ott, így elköltöznek. A miniszter beszélt arról is, hogy meg kell vitatni, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy inkább arra kell berendezkedni, hogy „egyfajta magyar Floridaként” működjön, ahol a jómódú magyarok kapcsolódnak ki. A miniszter azon a véleményen van, hogy meg kell tartani a régió lakóhelyjellegét. Éppen ezért olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek tájazonosak, és az ítélők egyetértésével találkoznak – mondta.

Az ott élők és a vendégek számára is „elérhetővé” kell tenni a Balatont, meg kell találni a egyensúlyt a turizmus és helyi emberek érdekei között – mondta az MSZP pártigazgatója vasárnapi, online sajtótájékoztatóján. Molnár Zsolt szerint hibás Navracsics Tibor felvetése, miszerint választani kell, hogy a Balaton kis Florida lesz-e vagy megmarad az ott élők lakóhelyének. A politikus szerint a Balatonnal együtt jár a turizmus, és eddig jól megfértek egymás mellett a vendégek és az ott élők. Meg kell találni az egyensúlyt, hogy a térségben élők is otthonuknak érezzék a régiót – mondta. Legyen a Balaton mindenkié – emelte ki Molnár Zsolt. Azt javasolta, maradjanak meg a szabadstrandok, és támogassák a családok könnyebb eljutását a Balatonhoz. „Meg kell akadályozni a Balaton-part túlépítését, hogy ne egy lakópark luxusmedencéjévé váljon a tó” – mondta.

Az MSZP pártigazgatója bízik abban, hogy Navracsics Tibor is latba veti befolyását, hogy a tó valóban a családok pihenőhelye legyen,  az ott születettek pedig helyben tudjanak boldogulni.

- hl -

További cikkek

Új választást, vagy újraszámolást kérnek
Új választást, vagy újraszámolást kérnek
A Kúriához fordul Kovács Mihály, az Élhetőbb városért Egyesület polgármesterjelöltje a június 9-i sümegi választás kapcsán, ahol Végh László (Fidesz–KDNP) mindössze 11 szavazattal kapott több voksot. Kovács Mihályék visszaélésekre hivatkozva az eredmény megsemmisítését és új választást, vagy a szavazatok újbóli számolását kérik.
Báloztak a nyugdíjasok Ajkán
Báloztak a nyugdíjasok Ajkán
Bálozni hívta a 23 éve működő Üveges Nyugdíjasklub az Ajkán működő nyugdíjasklubokat.
Képbe kerültek a tapolcai választópolgárok
Képbe kerültek a tapolcai választópolgárok
Lasztovicza Máté, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje szerint a tapolcai választópolgárok annyi információhoz jutottak a kampány során, hogy felelősen tudnak dönteni és választani vasárnap.
Navracsics Tibor: példaértékű felújítások történnek Sümegen
Navracsics Tibor: példaértékű felújítások történnek Sümegen
Megtekintette Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a felújítás alatt lévő műemlék jellegű épületeket Sümeg belvárosában csütörtökön.
Békét szeretnének Európában, Magyarországon és Tapolcán is
Békét szeretnének Európában, Magyarországon és Tapolcán is
A háború és béke kérdése, illetve Tapolca fejlődési pályára állítása szerepelt több más mellett a tapolcai Polgári Szalon csütörtöki összejövetelén, amelyen Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Petri Bernadett, a Fidesz–KDNP 2024-es EP-képviselőjelöltje és Lasztovicza Máté, a Fidesz–KDNP tapolcai polgármesterjelöltje vett részt.