HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 27.
//
Olga névnap

Navracsics Tibor szerint demográfiai válságban van a Balaton térsége

2024. március 11. 8:57
Index.hu
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Biztonságban a Balatonon című siófoki konferencián beszélt arról, hogy a területfejlesztési politikában az új fókusz a kis- és középvárosokra, valamint a térségi együttműködésre irányul, valamint elmondta, hogy a Balaton térsége jelentős demográfiai kihívásokkal küzd, ezért a helyi közszolgáltatások fejlesztése és az elérhetőségük javítása is napirenden van.

Navracsics Tibor egy siófoki konferencián hangsúlyozta, célul tűzték ki, hogy 2030-ra Magyarország az öt legélhetőbb uniós ország közé kerüljön, aminek érdekében csökkenteni kell a területi egyenlőtlenségeket, és ezen belül kiemelt feladat a vidéki népességmegtartás erősítése – írja a hírbalaton.

Foto: Navracsics Tibor FacebookA közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta, hogy regionális fejlettség szempontjából gyakorlatilag változatlanok maradtak a területi mintázatok. Kiemelte továbbá, hogy a területfejlesztési politikában az új fókusz a kis- és középvárosokra, valamint a térségi együttműködésre irányul. Navracsics Tibor megjegyezte, hogy az elmúlt évek fejlesztései a megyeszékhelyekre és a falvakra koncentráltak, és a kis- és középvárosok, valamint a járásszékhelyek nem kapták meg a szükséges támogatást a térségi feladatellátó szerepükhöz. A jövőben a közigazgatási határok helyett a funkcionálisan összetartozó térségekre szeretnék helyezni a hangsúlyt. A Balaton régiója mint ilyen azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége Magyarországnak, amely nagyon komoly demográfiai válságban van – emelte ki a miniszter. Szerinte a koronavírus-járvány fokozta a belföldi vándorlást, valamint az online munkavégzés előretörése is nagy népességgyarapodást hozott a régióban, de ez nem fiatalította a lakosságát, aminek az oka a magas ingatlanárakban keresendő.

Ez az üdülőrégió egyik legnagyobb problémája – jegyezte meg Navracsics Tibor. Hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy „a budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra, és felvásárolja a házakat”, és a fiatalok nem tudnak ingatlant venni ott, így elköltöznek. A miniszter beszélt arról is, hogy meg kell vitatni, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy inkább arra kell berendezkedni, hogy „egyfajta magyar Floridaként” működjön, ahol a jómódú magyarok kapcsolódnak ki. A miniszter azon a véleményen van, hogy meg kell tartani a régió lakóhelyjellegét. Éppen ezért olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek tájazonosak, és az ítélők egyetértésével találkoznak – mondta.

Az ott élők és a vendégek számára is „elérhetővé” kell tenni a Balatont, meg kell találni a egyensúlyt a turizmus és helyi emberek érdekei között – mondta az MSZP pártigazgatója vasárnapi, online sajtótájékoztatóján. Molnár Zsolt szerint hibás Navracsics Tibor felvetése, miszerint választani kell, hogy a Balaton kis Florida lesz-e vagy megmarad az ott élők lakóhelyének. A politikus szerint a Balatonnal együtt jár a turizmus, és eddig jól megfértek egymás mellett a vendégek és az ott élők. Meg kell találni az egyensúlyt, hogy a térségben élők is otthonuknak érezzék a régiót – mondta. Legyen a Balaton mindenkié – emelte ki Molnár Zsolt. Azt javasolta, maradjanak meg a szabadstrandok, és támogassák a családok könnyebb eljutását a Balatonhoz. „Meg kell akadályozni a Balaton-part túlépítését, hogy ne egy lakópark luxusmedencéjévé váljon a tó” – mondta.

Az MSZP pártigazgatója bízik abban, hogy Navracsics Tibor is latba veti befolyását, hogy a tó valóban a családok pihenőhelye legyen,  az ott születettek pedig helyben tudjanak boldogulni.

- hl -

További cikkek

Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
A nemrégiben alapított Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriuma és a Nemzeti Művelődési Intézet vezető munkatársai vettek részt azon a sümegi egyeztető fórumon, ahol a jövőbeni együttműködési lehetőségekről, és azok remélt társadalmi hatásairól esett szó.
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata Sümegen rendezte meg az első személykövető polgárőr szolgálati kutyás oktatást és képzést a hétvégén.
Díszoklevél a hagyományőrzésért - Sváb hagyományok Ajkán
Díszoklevél a hagyományőrzésért - Sváb hagyományok Ajkán
A Német Nemzetiségért díszoklevéllel ismerte el Ajka Város Önkormányzata az Ajkarendekért Egyesület 15 éve végzett hagyományőrző, közösség-összetartó tevékenységét.
Koszorúzás a nemzetiségi hétvégén Ajkán
Koszorúzás a nemzetiségi hétvégén Ajkán
Német nyelvű szentmisével kezdődött Ajkán a nemzetiségi hétvége utolsó napja vasárnap, július 7-én, majd délben az iskola melletti világháborús emlékműnél koszorúztak.