HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 27.
//
Zita névnap

Navracsics Tibor szerint demográfiai válságban van a Balaton térsége

2024. március 11. 8:57
Index.hu
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Biztonságban a Balatonon című siófoki konferencián beszélt arról, hogy a területfejlesztési politikában az új fókusz a kis- és középvárosokra, valamint a térségi együttműködésre irányul, valamint elmondta, hogy a Balaton térsége jelentős demográfiai kihívásokkal küzd, ezért a helyi közszolgáltatások fejlesztése és az elérhetőségük javítása is napirenden van.

Navracsics Tibor egy siófoki konferencián hangsúlyozta, célul tűzték ki, hogy 2030-ra Magyarország az öt legélhetőbb uniós ország közé kerüljön, aminek érdekében csökkenteni kell a területi egyenlőtlenségeket, és ezen belül kiemelt feladat a vidéki népességmegtartás erősítése – írja a hírbalaton.

Foto: Navracsics Tibor FacebookA közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta, hogy regionális fejlettség szempontjából gyakorlatilag változatlanok maradtak a területi mintázatok. Kiemelte továbbá, hogy a területfejlesztési politikában az új fókusz a kis- és középvárosokra, valamint a térségi együttműködésre irányul. Navracsics Tibor megjegyezte, hogy az elmúlt évek fejlesztései a megyeszékhelyekre és a falvakra koncentráltak, és a kis- és középvárosok, valamint a járásszékhelyek nem kapták meg a szükséges támogatást a térségi feladatellátó szerepükhöz. A jövőben a közigazgatási határok helyett a funkcionálisan összetartozó térségekre szeretnék helyezni a hangsúlyt. A Balaton régiója mint ilyen azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége Magyarországnak, amely nagyon komoly demográfiai válságban van – emelte ki a miniszter. Szerinte a koronavírus-járvány fokozta a belföldi vándorlást, valamint az online munkavégzés előretörése is nagy népességgyarapodást hozott a régióban, de ez nem fiatalította a lakosságát, aminek az oka a magas ingatlanárakban keresendő.

Ez az üdülőrégió egyik legnagyobb problémája – jegyezte meg Navracsics Tibor. Hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy „a budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra, és felvásárolja a házakat”, és a fiatalok nem tudnak ingatlant venni ott, így elköltöznek. A miniszter beszélt arról is, hogy meg kell vitatni, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy inkább arra kell berendezkedni, hogy „egyfajta magyar Floridaként” működjön, ahol a jómódú magyarok kapcsolódnak ki. A miniszter azon a véleményen van, hogy meg kell tartani a régió lakóhelyjellegét. Éppen ezért olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek tájazonosak, és az ítélők egyetértésével találkoznak – mondta.

Az ott élők és a vendégek számára is „elérhetővé” kell tenni a Balatont, meg kell találni a egyensúlyt a turizmus és helyi emberek érdekei között – mondta az MSZP pártigazgatója vasárnapi, online sajtótájékoztatóján. Molnár Zsolt szerint hibás Navracsics Tibor felvetése, miszerint választani kell, hogy a Balaton kis Florida lesz-e vagy megmarad az ott élők lakóhelyének. A politikus szerint a Balatonnal együtt jár a turizmus, és eddig jól megfértek egymás mellett a vendégek és az ott élők. Meg kell találni az egyensúlyt, hogy a térségben élők is otthonuknak érezzék a régiót – mondta. Legyen a Balaton mindenkié – emelte ki Molnár Zsolt. Azt javasolta, maradjanak meg a szabadstrandok, és támogassák a családok könnyebb eljutását a Balatonhoz. „Meg kell akadályozni a Balaton-part túlépítését, hogy ne egy lakópark luxusmedencéjévé váljon a tó” – mondta.

Az MSZP pártigazgatója bízik abban, hogy Navracsics Tibor is latba veti befolyását, hogy a tó valóban a családok pihenőhelye legyen,  az ott születettek pedig helyben tudjanak boldogulni.

- hl -

További cikkek

Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából Történetek egy családi albumból címmel nyílt meg a Centrópa Alapítvány archívumából összeállított, a zsidóság hétköznapjait bemutató kiállítás a Batsányi János Gimnáziumban kedden.
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A városban egyre nagyobb gondot okoz a parkolás Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint.
A biológiai nem már a születés előtt eldől
A biológiai nem már a születés előtt eldől
Megtaláljuk, vagy kitaláljuk magunkat? címmel tartott előadást Sümegen Uzsalyné Pécsi Rita főiskola tanár, neveléskutató szerdán délután. A meghívott vendéget és az érdeklődőket a házigazdák nevében Végh László polgármester, a szervező Padányi Alapítvány képviseletében Horváth Tibor köszöntötte a Róza cukrászdában.