HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 27.
//
Zita névnap

Kilencvenévesen is tevékeny az ajkai díszpolgár

2024. március 20. 8:28
Veol.hu
90. születésnapja alkalmából szólt a köszöntő Ajka díszpolgárának, Tilhof Endrének a napokban.

Az ünnepeltnek bár két gyermeke, hat unokája és kilenc dédunokája tartozik már a szűk családba, de a jó kívánságokkal érkezők megtöltötték a Tósokberéndi Közösségi Házat.Ozorai Sándor egy szoborral köszöntötte az ünnepeltet Fotó: Györkös József

Az ünnepséget a Tósokberéndért Egyesület szervezte, elsőként Csendesné Bosits Éva Pappné Kozma Erzsébet Tósok meg Berénd című versét szavalta, majd Tilhof Endre átvette a számára készített szobrot Ozorai Sándortól. Az egyesület elnöke, Geri Gyula, köszöntve Tilhof Endrét méltányolta mindazt a maradandóságot, amelyet az ünnepelt 90 éve alatt írt, alkotott. Horváth József alpolgármester köszöntőjében Tilhof Endre munkásságáról beszélt, és átadta az önkormányzat ajándékcsomagját. Az ünnepelt falubelije és író társa, Csendesné Bosits Éva köszöntőjében személyes ismeretségük néhány momentumát emelte ki. Mint mondta, Tilhof Endre az édesanyjával egy tavaszon született Tósokon 1934-ben. Anyósa, Tóth Jánosné pedig az első tanító nénije volt Évának, aki felelevenítette a Tósokberénd és temploma, valamint a Tósok hét évszázada című kötet születésének történetét is a lakók szemszögéből nézve.

Tilhof Endre a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerzett magyartanári és könyvtárosi oklevelet, dolgozott a Devecseri Járási Könyvtárban, az Ajkai Községi, majd Városi Könyvtárban, 1996-os nyugdíjazásáig az Ajkai Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója volt. Az 1980-as évektől foglalkozik helytörténet-kutatással, gyűjti az Ajka várost alkotó községek múltjának adatait. 11 kötetet írt Ajkáról és környékéről, elmondható, hogy ő a település legtermékenyebb helytörténetírója. Legjelentősebb műve Ajka város általános lexikona, amelynek anyagát nyolc évig gyűjtötte. A 6700 bekezdésből és több mint 250 ezer szóból álló munkán több tízezer órán át dolgozott. Az utolsó könyvet ketten írták Csendesnével Tósokról, Beréndről, Tósokberéndről a két település egyesítésének a 70. évfordulója alkalmából. A műnek a Külön is együtt címet adták. Szorgalmazója Tilhof Endre az Ajkai Századok folyóiratnak, amelyből eddig 18 szám jelent meg.

A 90 évesen is aktív könyvtárigazgató küldetésének tartja az ismeretterjesztést, ezért napjainkban is működteti az Ajka anno oldalt a közösségi oldalon, ahol tájékoztatja az érdeklődőket az aktuális évfordulókról, eseményekről.

Amint az az ünnepségen elhangzott, tapasztalatára, megszerzett tudására még napjainkban is nagy szükség van. Ugyan hetek óta mondogatta, hogy érzése szerint nem jó 90 évesnek lenni, ismerősei boldogok, hogy még tud számukra tanácsot, útmutatást adni.

A szintén a 90. évéhez közelítő Heffler László helytörténeti kutató társát verssel köszöntötte, amelyben az Úrhoz fohászkodott, hogy adjon még neki egy kis időt a 100. évig. Varga György egy alkotással érkezett, Ozorai Sándor egy szobrot adott át, Györkös József, a felesége Harczi Ilona által vart párnával köszöntötte barátját.

Tilhof Endre meghatódva mondott köszönetet az ünnepség résztvevőinek, majd felidézte életének fontos eseményeit, amelyekben nagy szerepet játszott a szerencse. Annak is köszönhette, hogy családja életben maradt, de egykori sikeres gyógyulását ugyancsak, amint találkozását a könyvtárosi munkával szintén. 

Az ünnepség végén a résztvevők mindannyian együtt fogyasztották el az ünnepi tortát és idézték fel az elmúlt évtizedeket. 

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek