HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 24.
//
György névnap

Titkos Kalendárium – Fekete István vándorkiállítás Sümegen

A Sümegi Városi Könyvtárba költözött egy időre Fekete István valamennyi hőse. Találkozhatunk Kelével, Vukkal, de a tárlatból szinte az ölünkbe ugrik Kalán is. A mai napig népszerű írót a fiatalabb korosztállyal szeretnék megismertetni, a Móra Kiadó támogatásával megvalósított tárlaton.

Szíjjártó Éva könyvtárossal beszélgettünk az interaktív kiállítás tapasztalatairól.

- Mennyi látogatója volt már a kiállításnak?

- A kiállítás másfél hete alatt 11 csoporttal, közel kétszáz gyerek nézte meg a kiállítást. Ezt azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a gyerekek végigsétálnak a kiállított tárgyak között. Egy tanórányi időt, a kisebbek akár többet is – töltenek itt,  feladatokba vonjuk őket, tevékenyen részt vesznek az ismeretek elsajátításában. Nem csak a sümegieket, hanem a környékbeli óvodákat, iskolákat is elértük, sokan jönnek onnan is.

Forrás: hirhid.huForrás: hirhid.hu

- Milyen hatással van egy ilyen típusú kiállítás a gyerekekre?

- Mindig megtapasztalom, ha egy-egy írót ilyen módon mutatunk meg a gyerekeknek, utána jönnek és viszik a műveit. Most is ezt látom. A gyerekek rácsodálkoznak a történetekre. Gondolok itt a Koppányi aga testamentumára. Több apropóból választottuk ezt a regényt és ezt a filmet. Hiszen ez volt az író első regénye, és ez volt az első színes magyar film, aminek a jelenetei nagy részét itt, a sümegi várban vették fel. Ezt nagy élvezettel fedezik fel a gyerekek. Az olvasóvá nevelés fontos lépése egy ilyen tárlat. Tegnap volt egy kellemes tapasztalat ezzel kapcsolatosan. Délelőtt a gyermek az osztályával itt volt egy foglalkozáson, délután pedig az édesanya már kérdezte, hogy mikor van nyitva a könyvtár, mert a kislánya nem hagyja békén, vissza szeretne jönni. Ezek szívmelengető pillanatok.

Még látogatható egyénileg és csoportosan is a tárlat, várják a gyerekeket és Fekete István felnőtt rajongóit is nagy szeretettel a sümegi könyvtárosok.

hirhid.hu