HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 30.
//
Katalin, Kitti névnap

Egészségnapot szerveztek a szépkorúak számára

2024. április 13. 7:22
Veol.hu
Második alkalommal szervezte meg a szépkorúak számára az egészségnapot az Életet az Éveknek Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesülete. A Kaszinó nagyterme ismét megtelt érdeklődőkkel április 9-én.

Nem csupán a nyugdíjasok vettek részt, a sorokban még aktívan dolgozó ötvenesek és hatvanasok is ültek. Az érdeklődőket Johanidesz Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte a város önkormányzata nevében. Elmondta, öröm, hogy ennyien részt vesznek az eseményen és fontosnak tartják, hogy tegyenek az egészségükért. Köszönetet mondott a szervezőknek és előadóknak, majd jó egészséget kívánt mindenkinek. Fotó: Gyarmati László

A programon a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium diákjai segítettek. Az intézmény igazgatója, Szaniszló Edit bemutatta az iskolát. Az érdeklődők három előadást hallgattak meg, majd Pékné Nyírő Anita szenior örömtánccsoportja bemutatóját tekintették meg. 

Az érdeklődők megtudták, hogy gyógyszerek nélkül is van lehetőség a fájdalomcsillapításra, közérzetük javítására. Az időskori testi higiéniáról Szekérné Tóth Viola diplomás ápoló beszélt, aki azt is elmondta, hogy az ókorban és a középkorban hogyan tisztálkodtak az emberek. Kitért arra, hogy időskorban a bőr kiszáradását hogyan lehet megakadályozni. Az inkontinenciával élőknek fokozottabban kell figyelniük a tisztálkodásra, a betét rendszeres cseréjére.

Vígh Éva ideggyógyász főorvos az időskori szellemi hanyatlásról szólva elmondta, fontos, hogy szellemileg és fizikailag is maradjon az idős aktív, tanuljon, olvasson, mozogjon rendszeresen, és járjon társaságba, kortárs közösségbe. Aki magányos, bezárkózva él, könnyebben hanyatlik szellemileg. A demencia megelőzésére kiváló a közösségben végzett tánc, ezt kimutatta egy vizsgálat. A szenior örömtáncra járók foglalkozás közben zenét hallgatnak, ami stresszoldó, közösségben vannak, figyelnek a zenére, saját és társaik mozgására, megjegyzik a lépéseket, amely során testileg és szellemileg is dolgoznak. 

Több klub egészséges ételekből tartott kóstolót, a résztvevők a nap folyamán különféle szűréseken is felmérhették egészségi állapotukat. A nap folyamán elhangzottakból totót tölthettek ki, a tombolasorsoláson a szerencsések tisztálkodási és szépségápolási termékeket nyerhettek.

Tisler Anna