HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 21.
//
Alajos névnap

Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Badacsonytomajon "Tomaj lakomáját" a hétvégén, s ezzel együtt átadták a megújult, megszépült Fő utcát.

Történelmi- és gasztrofesztivál Fő utca avatással  Fotók: Szijártó JánosTörténelmi- és gasztrofesztivál Fő utca avatással Fotók: Szijártó János

A május első hétvégéjére időzített történelmi és gasztrofesztiválon az érdeklődők megismerkedhettek a névadó Tomaj nemzetség történelmével, életformájával és gasztronómiájával, részesei lehettek középkori lakomának, láthattak lovasíjászati és harcászati bemutatót, jelmezes felvonulást, és erre a két napra megelevenedett Tomaj vezér jurtája, háztartása. Az érdeklődők megismerkedhettek a névadó Tomaj nemzetség történelmével, életformájával és gasztronómiájával, és sok más mellett láthattak izgalmas harcászati bemutatókat Fotó: Szijártó János / Napló

Badacsonytomaj főterén volt korabeli vásár, s ezzel együtt a régi, hagyományos kézműves mesterségek munkájába is bepillanthattak a látogatók, sőt sólyomröptetéssel, gólyalábasok műsorával, gyerekjátékokkal, utcazenével és korabeli táncok tanulásával is vártak mindenkit a szervezők. Az előzetes várakozásoknak megfelelően érkeztek folyamatosan közelebbi és távolabbi településekről is az érdeklődők, akiket többek között Szent István korabeli, Tomaj nemzetségbéli ételek és italok sokasága várt. Utóbbi kapcsán ki kell emelni az Etyeki Sörmanufaktúra erre az alkalomra készített Tomaj nevű sörét, továbbá a Borbély Családi Pincészet Tomaj elnevezésű borát. Természetesen zenei produkciók kísérték a rendezvényt, színpadra lépett a Holló Ének Hungarica és a Bordó Sárkány. A középkori piaci hangulat, valamint a látványos harci bemutatók mellett ünnepélyes külsőségek között, miniszteri közreműködéssel adták át az idén húszéves város teljeskörűen felújított Fő utcáját. A Történelmi és gasztrofesztiválon Navracsics Tibor miniszter és Krisztin N. László polgármester a helybeli Rezsuta Istvánnal közösen felavatják a teljeskörűen felújított badacsonytomaji Fő utcát Fotó: Szijártó János / Napló

Részt vett a programon Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki gratulált a látványos fejlesztéshez. Úgy vélte, a badacsonytomaji Fő utca és a Hősök tere fejlesztése teljesebb, élhetőbb, gazdagabb közösséggé teszi a várost és térségét. Azt kívánta, hogy a sétálóövezetet sokan látogassák a jövőben, az itteni kávézók, üzletek pedig a szabadidő eltöltéséhez biztosítsanak lehetőséget az itt élők és az idelátogatók számára is. Krisztin N. László polgármester egy álom megvalósulására utalt beszédében és a jeles évfordulókra hívta fel a figyelmet, ami még szebbé, ünnepibbé tette a Fő utca mostani átadását. Badacsonytomaj éppen húsz éve kapott városi rangot, idén hatvanéves a Badacsonyi Szüreti Fesztivál, sportegyesületük pedig százesztendős. Tomaj lakomája kapcsán kifejezte reményét, hogy a történelmi és gasztrofesztivál hagyománnyá válik, ahol majd az összes Tomaj nevet viselő település képviselteti magát. A mostani eseményen Lesencetomaj polgármestere már részt vett, jövőre a többieket is várják.

Szijártó János
 

További cikkek

Nyárköszöntő kórustalálkozó
Nyárköszöntő kórustalálkozó
Az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében több vastapssal is jutalmazta a termet megtöltő közönség a Dallamról dallamra kórustalálénekkozó kórusait.
Eredményes tanévet zárt a zeneiskola Tapolcán
Eredményes tanévet zárt a zeneiskola Tapolcán
A Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola tanévzáró ünnepségét hétfőn tartották a Tamási Áron Művelődési Központban, a szép számmal megjelent szülők, hozzátartozók jelenlétében.
Buddha-szobrok őrzik a jurtát Tapolcán
Buddha-szobrok őrzik a jurtát Tapolcán
A Tapolca-diszeli Boldogasszony Jurta előtt két Buddha-szobrot avattak a napokban.
Új választást, vagy újraszámolást kérnek
Új választást, vagy újraszámolást kérnek
A Kúriához fordul Kovács Mihály, az Élhetőbb városért Egyesület polgármesterjelöltje a június 9-i sümegi választás kapcsán, ahol Végh László (Fidesz–KDNP) mindössze 11 szavazattal kapott több voksot. Kovács Mihályék visszaélésekre hivatkozva az eredmény megsemmisítését és új választást, vagy a szavazatok újbóli számolását kérik.
Fesztivál a Balaton, a környezet megóvásáért
Fesztivál a Balaton, a környezet megóvásáért
A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) minden évben megszervezi legjelentősebb programját a Zöld Fesztivált. Az eddigi gyakorlat szerint egyik évben a tó déli, a másikban az északi-part egyik csoportja rendezi meg az eseményt.