HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 24.
//
Iván névnap

Generációk táncoltak az ajkai gálán

2024. május 26. 21:49
Veol.hu
Telt ház előtt tartotta hagyományos éves gálaműsorát a 67 éve alakult Ajka-Padragkút Táncegyüttes a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében a napokban.

A legkisebbek is bizonyították tehetségüket a gálán  Fotó: Gyarmati László / NaplóA gála első részében a gyermekek és a szenior csoport tagjainak táncát láthatta a közönség, a második részben a felnőtt csoport lépett színpadra. 

A művészeti csoport tagjait és a nézőket Ajka Város Önkormányzata és Schwartz Béla polgármester nevében Dorner László alpolgármester köszöntötte. Az alpolgármester gratulált Ramasz László örökös aranysarkantyús táncosnak, akinek a kiváló szakmai tudását és elhivatottságát nemcsak a térségben, hanem az egész Kárpát-medencében elismerik. Az idén a kultúra kiváló művelőjeként önkormányzati kitüntetésben részesült. 

A tánccsoport alapítói felismerték, hogy a városban vannak olyan hagyományok és értékek, amelyekre érdemes alapozni. Azokat viszik tovább a jelenlegi tagok nagy elhivatottsággal. A táncosok a tudás mellett kapnak boldogságot, hiszen azt csinálják, amit szeretnek, jól érzik magukat, közösséghez tartoznak. Elkezdődött a gyermekek oktatása is, amely fontos és hasznos, valamint létrejött a szenior csoport is. A felnőtt csoport rendszeresen gyakorol. Munkásságukat számos díjjal ismerték el országszerte és határon túl is, amellyel a város hírnevét is öregbítik. Az oktató Fodor Eszter és Ramasz László. Az alpolgármester köszönetet mondott Bábics Valériának, a művelődési ház igazgatójának, aki biztosítja a próbákhoz a lehetőséget. 

A műsor előtt elhangzott, hogy a tánccsoport utánpótláscsoportjában 220 óvodás és iskolás táncol. Közülük a Ramasz László művészeti vezető által 2016-ban alapított Hömbölgő a nyitó darabban nyárádmagyarósi táncokat mutatott be. A Csurgó és a Pokol-lik együttesek negyedik osztályos tagjai az előadással búcsúztak az iskolai néptáncoktatástól. 

A műsor második részében a felnőtt csoport felszabadult, őszinte mulatása következett székely anekdotákkal, tanulságos történetekkel, a tájegység adatközlői, Máté Ibolya, Máté Dezső, Fábián Tímea és Varró Huba, segítségével. A zenét a Zagyva banda, Németh Dénes és Koncz Gergő szolgáltatta. 

Tisler Anna

További cikkek

Remek hangulatú zenés este Tapolcán
Remek hangulatú zenés este Tapolcán
Remek hangulatú zenés estére számított a közönség a Tapolcai Musical Színpad szombati gálaműsora kapcsán, s mint kiderült, senkinek nem kellett csalódnia. Az énekesek produkciói ezúttal is elnyerték a nagyérdemű figyelmét.
Apák napi élménysport
Apák napi élménysport
Apák napi élménysportprogramot tartott az ajkai Hétszínvirág óvoda az Ilona-malom kertjében, Fodor-Novák Gyöngyi óvodapedagógus ötlete alapján.
Vége a tanévnek, készülnek a bizonyítványok
Vége a tanévnek, készülnek a bizonyítványok
A gyerekek és szüleik már a nyári szünetben érezhetik magukat, bár a tanévzáró ünnepség és a bizonyítványok kiosztása még hátravan az iskolákban.
Visszatér a közönségkedvenc
Visszatér a közönségkedvenc
A labdarúgó NB II-ben szereplő FC Ajka csapata újabb két játékos érkezését jelentette be. A bakonyiak Major Gergőt szerezték meg, illetve a korábbi A védelem jobb oldalán bevethető Major Székesfehérváron és a Puskás Akadémiánál nevelkedett, majd ezt követően három évet az NB II-es Aqvital FC Csákvárnál szerepelt. A legutóbbi 2 szezonban a szintén NB II-es BFC Siófokot erősítette, ahol több, mint 50 alkalommal lépett pályára a másodosztályban – áll a bakonyiak közleményében. közönségkedvencet, Kovács Nikolaszt.
Exkluzív tárlaton mutatkozott be az ajkai tűzoltó
Exkluzív tárlaton mutatkozott be az ajkai tűzoltó
Veszprém vármegye tűzoltóinak hírnevét az ajkai hivatásos tűzoltó-parancsnokság tehetséges alkotója, Leopold László címzetes tűzoltó főtörzsőrmester öregbítette, steampunk stílusú vasművészeti alkotásaival.