HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Utak, közterületek újulnak meg pályázati forrásból Sümegen

2024. május 26. 21:56
Veol.hu
Számos pályázatot nyújtott be a sümegi önkormányzat az elmúlt időszakban, ezek a város fejlődését szolgálják és az itt élők mindennapjait teszik könnyebbé.

Erről Végh László számolt be minapi tájékoztatójában. A polgármester elsőként említette a Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde kültéri fejlesztését, amelyre pályázati úton 130 millió 918 ezer forintot nyert a város. A projekt célja az intézmény parkolójának felújítása, de ezzel együtt a Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde udvari eszközparkjának fejlesztésére, valamint informatikai eszközbeszerzésre is lehetőség nyílik. Az intézmény épülete előtt lévő murvás parkolóállások szilárd burkolatú felületté történő átépítése a cél, ahol a tervek szerint harminchárom parkolóhelyet alakítanak ki. Az engedélyes tervek elkészültek, van műszaki ellenőr és közbeszerzési szakértő.Az illegális hulladéklerakó felszámolása már megkezdődött egy megnyert 300 millió forintos pályázatnak köszönhetően Forrás: önkormányzat

Fontos kérdés Sümegen az illegális hulladéklerakó felszámolása, amelyre pályázatot nyújtottak be. A projekt az illegális hulladéklerakó mellett egyéb komplex fejlesztéseket is tartalmaz, amelyekre közel 300 millió forintot nyert a város. Mint megtudtuk, a rekultivációs terv alapján a jogellenesen elhelyezett hulladék elszállítása, ártalmatlanítása, a terület helyreállítása, tájba illesztése valósul meg az érintett 6258. helyrajzi számú önkormányzati ingatlanon. 

– A József Attila utcai közterületen zöldfelület kialakítását tervezzük fatelepítéssel, gyepesítéssel, illetve utcabútorok kihelyezésével. A települési zöldhulladék feldolgozását szolgáló ágdaráló beszerzésével a települési zöldhulladék feldolgozása és újrahasznosítása is megvalósul. A forgalomcsillapítás során fekvőrendőröket helyezünk el a város két forgalmas pontján. A projekt során okos fejlesztés is megvalósul az önkormányzati közigazgatási ügyintézéshez való egyenlő hozzáférés és az információáramlás kiszélesítése érdekében – mondta Végh László. Hozzátette, a közbeszerzés sikeresen lezárult, a hulladékrekultiváció kivitelezése javában folyik, ahogy a közpark tereprendezése és a faültetés is lezajlott. Az okospont kialakítására pedig már szerződést kötöttek egy céggel, a fekvőrendőrök és az ágdaráló beszerzése is megtörtént.

Jelentős forráshoz jutott az önkormányzat Közlekedési feltételek javítása és az inkubátorház napelemmel történő ellátása a Sümegi Ipari Parkban címmel a benyújtott pályázata. A projekt több mint 489 millió forintos támogatásban részesült, és az Eitner utca terheléstől meggyengült burkolatának felújítását, az úttal párhuzamos nyomvonalon pedig gyalogosjárda kiépítését tartalmazza a hozzá kapcsolódó közvilágítás kialakításával. A fejlesztés az Eitner utca jelenleg burkolatlan szakaszának szilárd burkolattal való ellátását és az inkubátorház energiaigényét kiszolgáló napelemes rendszer telepítését is magában foglalja.

Kiemelt feladat Sümegen a belterületi csapadékvíz-elvezetés rendezése az északkeleti városrészben, amelyre pályázaton 480 millió forintot nyertek; csakúgy, mint a belterületi utak fejlesztése, korszerűsítése, amelynél 446 millió forint összegű támogatásra pályázott az önkormányzat. A projekt célja az északkeleti városrészen található Báróházi, Vincellér, Vadrózsa és a Panoráma domb leromlott burkolatú és burkolatlan utcáinak szilárd burkolattal történő ellátása. 

Szijártó János

További cikkek

Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
A nemrégiben alapított Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriuma és a Nemzeti Művelődési Intézet vezető munkatársai vettek részt azon a sümegi egyeztető fórumon, ahol a jövőbeni együttműködési lehetőségekről, és azok remélt társadalmi hatásairól esett szó.
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata Sümegen rendezte meg az első személykövető polgárőr szolgálati kutyás oktatást és képzést a hétvégén.