HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Tűpontos angyalok tárlata Tapolcán

2024. június 5. 6:39
Veol.hu
Új névvel, tűpontos új technikákkal hódították meg az érdeklődőket kiállításuk megnyitóján a tapolcai foltvarrók.

 

A tapolcai Tűangyalok foltvarró csoport tagjai a megnyitón  Fotó: Györkös JózsefA tapolcai Tűangyalok foltvarró csoport tagjai a megnyitón Fotó: Györkös József

 

A Tapolcai Szorgos Kezek Foltvarró Klub legutóbb egy évvel ezelőtt mutatta be munkáit, azóta azonban kissé megváltozott a csoport összetétele, emiatt a tagok úgy érezték, hogy ideje nevet változtatni. Ezért hétfőn már Tűangyalok néven mutatkozott be a Tamási Áron Művelődési Központ csoportja a házban rendezett hagyományos tavaszi tárlatán. Az intézmény vezetője, Barczáné Tóth Boglárka elmondta, hogy a csoport tagjai szomorúak, mert a közelmúltban búcsúzniuk kellett egyik társuktól, Antal Jánosné Évitől, aki a kezdetektől a klub lelkes tagja volt.

Az intézményvezető úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint a foltvarrók mostani kiállítása az eddigi legátgondoltabb, legesztétikusabb és a legszeretetteljesebb üzenetet hordozó tárlat. A tapolcai Tűangyalok foltvarró csoport tagjai az idei kiállításra is készítettek egy közös munkát  Fotó: Györkös József

Vassné Sárossy Gabriella, a csoport vezetője az elmúlt egy évről, a tagok fejlődéséről beszélt. – Mivel a kezdetektől fogva mostanáig sokan lemorzsolódtak, nevet váltottunk. Mindannyian más személyiségek vagyunk, de egységet alkotunk, erről nagyon jól sikerült közös munkánk is árulkodik. A foltvarrás a világ legrégibb kézimunkája, gyökerei a szükségből eredtek. Régen az elhasznált textilek még felhasználható részeit hasznosították így újra a háziasszonyok, akiknek kreativitásra, esztétikai érzékre egyaránt szükség volt ehhez, hiszen így rendeződött a sok anyagdarab csodás takaróvá. Ez máig sem változott, akkor sem, ha hatalmas fejlődésen ment keresztül időközben a foltvarrás. Népszerű a technika, mert ehhez egy átlagos háztartásban is megtalálhatók az anyagmaradékok, varróeszközök. A foltvarrás egyszerre hobbi, terápia, szenvedély, öröm, vigasz, remény és művészet. Szívünk, kezünk lenyomatai a gyönyörű darabok, amelyek itt a kiállításon a falakat, paravánokat díszítik. Csoportunk célja együtt lenni, közösen alkotni, mindig tanulni valami újat, minden kiállításra megújulni. Évente bemutatjuk legfrissebb munkáinkat, minden bemutatkozásunk kicsit más és több, mint a korábbiak. A kiállított darabok sokszínűek, szívünk melegségét sugározzák, lelkünk öröméről és bánatáról árulkodnak. A legnehezebb technika, amelyet az utóbbi évben tanultunk, a pasziánsz. Ahhoz a sok felkészülés és türelem mellett négy egyforma anyagra van szükség, amelyet megfelelő sorrendben, megfelelő méretre vágunk, összevarrjuk, újra elvágjuk, sorba rendezzük, végül újra összevarrjuk. Akkor a végére már olyan hatása lesz a képnek, mintha vízben tükröződne. A kiállítás így készült alkotásain nőszirom, rózsa, pillangók láthatók. A falakon nagy ágytakarókat mutatunk be, amelyeket másokkal közösen varrtunk, de ajándék- és használati tárgyak, figurák is láthatók az asztalokon – mutatta be a gazdag tárlatot Vassné Sárossy Gabriella. A megnyitót az intézmény kórusa, a Tapolcai Vegyeskar dalcsokra színesítette. 

Tóth B. Zsuzsa

 

További cikkek

Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Egyre népszerűbb az Ajkai Veteránautó- és Veteránmotor-találkozó, amely idén öreg traktorokkal bővült. A július 13-án a sportpályán tartott rendezvényre a nagy meleg ellenére soha nem látott számú érdeklődő látogatott ki.
Református hittantábor baráti közösségben
Református hittantábor baráti közösségben
Tapolcán egy értékes, vidám, örömteljes hetet zártak a hittantábor résztvevői.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.