HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 2.
//
Ottó névnap

Jönnek az idei retró vasúti hétvégék

2024. június 30. 21:22
Veol.hu
Idén két alkalommal és két helyszínen rendeznek nagyszabású retró hétvégét.

Júliusban a már megszokott helyen, a Balatonnál mutatkoznak be a közelmúltban elkészült retró vasúti járművek. Augusztusban pedig Debrecen környékén, hajdúsági vasútvonalakon találkozhatnak az utasok múltidéző, autentikus szerelvényekkel. Ezek mellett kisebb tematikus retró eseményeket is szerveznek az érdeklődőknek.Ez a retró fényezésű Csörgő lesz az esemény egyik sztárja Fotó: Benkő Péter/Napló

A Balatoni Retró Hétvégén különleges összeállítású, múltidéző szerelvények állnak forgalomba menetrend szerinti járatokon a Balaton körüli vasútvonalakon június 6-án és 7-én, szombaton és vasárnap. Számos járműtípus ünnepli gyártásának kerek évfordulóját, melyek kiemelt szerepet kapnak a rendezvényen. Az utasok találkozhatnak az idén százéves 424-es gőzmozdonnyal és a hetvenéves Bobó mozdonnyal is. A hazai gyártású InterCity motorvonat, a Samu harmincesztendős, mely ezúttal Balatonfüredre közlekedik. Mindemellett megcsodálható lesz a közelmúltban felújításon átesett és retró narancs fényezésben pompázó M62,116-os Szergej és az M41,2143-as Csörgő, valamint a gyártáskori színtervét viselő V43,1008-as Szili mozdony. A Saxonia Express több évtized múltán újra közlekedik Berlinből egyenesen a Balatonra. A német vasútbarátok által összeállított vonat különleges, keletnémet szerelvénye személyvonati forgalomba áll Balatonfüred és Tapolca között, egy eredeti Mitropa étkezőkocsival együtt.

Valamennyi személy- és expresszvonaton közlekedik a szerelvénybe illő, autentikus első osztályú kocsi, melyek között újdonságként mutatkozik be a vékony csíkos Rába elsőosztályú gyorsvonati kocsi. A retró hétvégén három szerelvényben is közlekedik étkező és/vagy bisztrókocsi.

Benkő Péter