HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 8.
//
Mária névnap

Díszoklevél a hagyományőrzésért - Sváb hagyományok Ajkán

2024. július 8. 8:36
Veol.hu
A Német Nemzetiségért díszoklevéllel ismerte el Ajka Város Önkormányzata az Ajkarendekért Egyesület 15 éve végzett hagyományőrző, közösség-összetartó tevékenységét.

Pék Attila adta át a díszoklevelet Rainiss Andreának  Fotó: Gyarmati LászlóA díszoklevelet a nemzetiségi hétvége nyitórendezvényén, július 5-én a Regenbogen Művelődési Házban tartott ünnepségen adta át Pék Attila önkormányzati képviselő Rainiss Andrea elnöknek. 

Az egyesület Ajkarendek városrész legnagyobb közösségszervezőjévé vált, összefogva a generációkat, egyesületeket, iskolát, óvodát. Őrzik, képviselik a sváb hagyományokat. Minden hónapban tartanak rendezvényeket, van, amikor többet is. A tánccsoport éves szinten 5-6 alkalommal mutatja be autentikus német nemzetiségi tánccsokrát, ruháik hűen tükrözik a múltat. A városi programokban is sikeresen szerepelnek. A színjátszó csoportjuk főszervezője volt A 800 év elnevezésű versenynek, előadásukban bemutatták a német betelepítéstől napjainkig a svábok életét, szokásait.

Az Ajka 60 versenyen csaknem 600 méteres sállal és élőlánccal kötötték össze Ajkarendeket Ajkával. A Modern Ajka versenyt is végigdolgozva, sok különleges, egyedi megmozdulással gazdagították. A háromnapos rendezvény a magyarországi németek himnuszával kezdődött, amelyet a Német Nemzetiségi Dalkör adott elő. Töltl János, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy igyekeznek hűek maradni hagyományaikhoz. A program Kiss Krisztián, a művelődési ház vezetője irányításával a gitárszakkörösök műsorával folytatódott, közreműködött Daragó Gabriella énekes. Műsorukon az ajkarendeki kötődésű költő, Németh Róbert két megzenésített verse is szerepelt. A Német Nemzetiségi Táncegyüttes műsorát szintén a gitárosok kísérték.  

Tisler Anna

További cikkek

Európában első az olimpiára készülő ajkai fiatal
Európában első az olimpiára készülő ajkai fiatal
A világon a második, Európában az első helyen áll Gaál Zsóka sakkozó a 18 éven aluli lányok ranglistáján.
Új épületben kezdődött a tanév
Új épületben kezdődött a tanév
Az egykori óvoda épületéből kialakított tantermekben kezdték meg a 2024-2025-ös tanévet az ajkai Csodavár Általános Iskola alsó tagozatos diákjai szeptember 2-án.
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
74. alkalommal rendeztek bányásznapot Ajka-Padragkúton, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is köszöntötte az ünnepelteket.
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
A Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át augusztus huszadika alkalmából Péni Béla Budapesten. A Járdányi Pál Zeneiskola idén nyugdíjba vonult igazgatójának, egyben a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar leköszönő karnagyának Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át az állami kitüntetést.
Új harangokat kapott a tósokberéndi plébániatemplom
Új harangokat kapott a tósokberéndi plébániatemplom
A vasárnapi szentmise kezdetén Udvardy György érsek áldotta meg az Ajka-tósokberéndi Szent István király plébániatemplom felújított tornyát és szentelte fel az új harangokat a templom bejárata előtt.