HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 8.
//
Mária névnap

Megnyílt a Badacsonyi Bor7

Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.

Ezen szavakkal nyitotta meg a Badacsonyi Bor7 eseményét szombaton Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Elmondta: a bor adta a térség karakterét a hegy és a Balaton ölelésében. Navracsics Tibor nyitotta meg a Badacsonyi Bor7-et Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 – Éppen ezért azt hiszem, itt az évben a legfontosabb ünnep a Bor7 megnyitója, különösen akkor, ha olyan keserű aktualitása is van, hogy az a bor, amely leginkább badacsonyi és amelyet önök most reményeim szerint sokan ízlelnek, a badacsonyi kéknyelű egyelőre nem lehet hungarikum. Nem értjük ezt a döntést, de nem irigyeljük a tokaji aszútól és az egri bikavértől a címet, viszont úgy gondoljuk, hogy a badacsonyi kéknyelű legalább annyira része a magyarság és Badacsony kultúrájának, az itt élők és idelátogatók hétköznapjainak, mint az előbbiek. Bízzunk abban, hogy mire a Bor7 emlékei elhalványulnak, addigra a Hungarikum Bizottság jobb belátásra tér, és megadja az alapvető tisztességet a badacsonyi kéknyelűnek. A miniszter a kéknyelű fogyasztására biztatta a vendégeket. A képen a polgármesterrel koccint Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Addig is fogyasszák azt a Bor7-en és azon túl, illetve jelezzék igényüket önök is a bizottságnál, hogy a kéknyelű hungarikummá váljon. Mert mi van magyarabb bor, mint a Kisfaludy család, Szegedy Róza és a magyar irodalomtörténet legjelesebb bora, amelyet versek tucatjai örökítenek meg, és amely a magyar irodalomtörténet, kultúrtörténet meghatározó fejezetét is adta? Miközben jól érzik magukat, gondoljanak az itt élőkre, az általuk előállított borra, hiszen rengeteg munka, kedvesség, szeretet van benne – mondta a miniszter.

Krisztin N. László polgármester beszédében szólt arról is, hogy Badacsonytomaj idén húsz éve város. A városnapon kívül a legtöbb ünnep azonban a szőlővel és a borral kapcsolatos.  – Az év elején a kéknyelűvirágzás ünnepével a szőlő virágzását köszöntjük, később a Bor7-en bemutatjuk a borainkat, ősszel a szüretet rendezzük, idén immár a hatvanadikat szeptember második hétvégéjén. Novemberben az újbort köszöntjük. A szőlő borrá válása az, amit minden állomáson köszöntünk.

A Bor7 egy barátom szerint a felnőtt bor ünnepe, hiszen ilyenkor az előző évjáratot kóstoljuk. Nagy öröm a gazdáknak, hogy megmutathatják a fogyasztóknak azokat a borokat, amelyeket hónapokon keresztül kezeltek. A borászok és a borfogyasztók ünnepe a Bor7 Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Egyúttal a fogyasztók ünnepe is a mai, hiszen az utóbbi évtizedben nagy fejlődésnek indult Magyarországon a borászat, kiválóak a boraink. Magam is nagy aggodalommal szurkolok a magyar bornak, a badacsonyinak is. Remélem, a Bor7-ek végén a vendégeink is egyetértenek azzal, hogy idén újra kiváló borok kerültek a poharakba. Köszönet ezért a gazdáknak, és azért, hogy 17 napon át kínálják legjobb boraikat, és hála a vendégeknek, hogy itt vannak – mondta a polgármester.

A hagyományok szerint a 32. badacsonyi borverseny eredményhirdetését tartották ezt követően a megnyitón. Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközség elnöke és Kállai Miklós professzor, a borverseny és a Magyar Borakadémia elnöke hirdette ki az áprilisi borverseny eredményeit. Tamás arról beszélt, hogy a borverseny számvetés a termelőknek arról, hogy milyen borokat készítettek, jó-e az irány, amelyen elindultak. Azon termelők, akik a Bor7-en kiállítanak, a borversenyen boraikkal legalább bronzérmes minősítést szereztek.

A borversenyen indított közel 290 tétel között elsősorban fehér, és azon belül gyöngyöző bor, pezsgő is volt, de egy kis rozé és vörösbor szintén. 
Kállai Miklós elmondta, hogy az ember mindig összehasonlította termékeit, a borversenyeknek különleges szerepük van abból a szempontból, hogy a termelő orientálhassa magát, a fogyasztó pedig tudja, hogy mit érdemes választani.  – A bírálathoz bor kell és bíráló, de mindig az előbbi a fontos – szögezte le a professzor. 
Az elismerések átadását követően késő éjszakáig zeneszó mellett kóstolhatták a borokat a vendégek, ahogy tehetik azt július 28-ig minden este.  

Tóth B. Zsuzsa