HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 16.
//
Edit névnap

Navracsics Tibor: összetartó közösségek tartják meg a nemzetet

2024. augusztus 19. 23:16
MTI
Ma, amikor a világ válságok által szaggatott, azok a nemzetek tudnak megmaradni, ahol összetartó közösségek élnek - hangoztatta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője vasárnap Révfülöpön, az állami ünnep alkalmából mondott beszédében.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter Fotó: MTI/Vasvári TamásNavracsics Tibor kiemelte: Magyarország is akkor tud erős maradni a jövőben is, ha összetartó közösségekből áll; a gyengéket is segítik, és "nem hagyjuk magunkat eltéríteni álproblémákkal, álvitákkal".
Szent István hagyatéka, melyet Szent László tovább erősített, egyház-, állam- és közösségteremtés volt egyszerre, amely nem csupán a magyar etnikumúaknak nyújtott biztonságot, hanem mindazon nemzeteknek, amelyek hazájuknak érezték Magyarországot - jelentette ki a miniszter.
Hozzátette: Szent István a józan ész mentén teremtette meg azokat a hagyományokat, amelyek megőrizték a magyarságot, és "erőt adnak nekünk ahhoz, hogy a jövőben is megmaradjon a nemzet".
Beszédében Navracsics Tibor feltette a kérdést, hogyan lehetett ezer éve olyan intézményeket alkotni, amelyek "máig megtartanak minket egymást követő hódító seregek támadása ellenére". "Mit kellene tenni most, hogy megfeleljünk Szent István örökségének?" - folytatta.
Sokszor arra panaszkodunk, hogy széthúzó nemzet vagyunk, mert "megtéveszt bennünket a felszín" - mondta a politikus, példaként említve: "összefogunk, ha például természeti csapás éri az országot, és együtt tudtunk örülni az olimpiai sikereknek is".
"Ha megpróbáljuk kizárni a másikat a vitából, az nem vezet jóra, hanem ellenségeskedést szül" - hangsúlyozta Navracsics Tibor.
Kondor Géza (független) polgármester arról beszélt, hogy István király a magyar történelem legnagyobb személyisége volt.
Szavai szerint Szent István hagyatéka több mint ezer évig útmutató volt, ám mára megkérdőjeleződtek az egykori értékek - fűzte hozzá. Ugyanakkor leszögezte: "meg kell maradnunk mindennek ellenére magyarnak, őrizve a keresztény kultúrát, függetlenségünket, szabadságunkat".

 

További cikkek

Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A szakértő is értetlenül áll a tapolcai halálos siklóernyős baleset előtt, Bognár István szerint előzetesen minden feltétel adott volt a problémamentes repüléshez. A tragédia körülményeit a rendőrség a légügyi hatósággal közösen vizsgálja.
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
74. alkalommal rendeztek bányásznapot Ajka-Padragkúton, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is köszöntötte az ünnepelteket.
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
A Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át augusztus huszadika alkalmából Péni Béla Budapesten. A Járdányi Pál Zeneiskola idén nyugdíjba vonult igazgatójának, egyben a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar leköszönő karnagyának Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át az állami kitüntetést.