HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. október 18.
//
Lukács névnap

Lángolt a vármegye: 155 lakástűz volt eddig

2024. október 8. 7:34
Veol.hu
Az év első három negyedévében összesen 155 lakóépületben keletkezett tűz, 38-cal kevesebben, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Mindössze öt vármegyében volt ennél kevesebb lakástűz az országban. A tűzesetek során 19 ember sérült meg, 12-vel többen, mint 2023 első kilenc hónapjában.

A leghosszabb beavatkozás több, mint hat és fél órán át tartott, amikor május 22-én, Tapolcán robbanás történt az egyik Y-társasházban. Emellett Kékkúton és Lesencefalun vett igénybe négy és fél órát egy-egy családi ház oltása.Lángolt a vármegye: 155 lakástűz volt eddig Forrás: Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 8 eset kapcsán indult tűzvizsgálat. Két esetben merült fel a szándékosság gyanúja. A leggyakrabban elektromos hiba és sütés-főzés miatt csaptak fel a lángok. Előbbi 19, utóbbi 16 tűznél volt kiváltó ok. A legtöbbször a konyhában (31), a kéményben (30), a tárolóban (11) csaptak fel a lángok. Az oltást 2 esetben az épületen lévő napelemek, 7 helyen pedig az épületben lévő gázpalackok nehezítették. 

A 155 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában jeleznek, amikor még van lehetőség a lángokat eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A lakástüzek áldozatai leggyakrabban egyedül élő idős emberek, ezért idős hozzátartozóinkhoz érdemes olyan füstérzékelőt vásárolni, amely nemcsak hangosan sípol füst esetén, hanem a rokonok okostelefonjára is jelzést küld. 

Az első három negyedévben 43 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ebből 23 esetben bizonyult valósnak a jelzés. Egy ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést. Szén-monoxid nem csak gázkészülékek működtetése közben keletkezhet. Valamennyi nyílt lánggal működő eszköz esetén fennáll a szén-monoxid fejlődésének az esélye akkor, ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ez független attól, hogy fával, gázzal, vagy szénnel fűtünk. Ezen eszközök használatakor gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről. Nem elég olykor szellőztetni, légbevezetőt kell az ablakba szerelni. Érdemes otthonra szén-monoxid érzékelőt is vásárolni, és azt a fűtőeszköztől egy-másfél méterre, fejmagasságba elhelyezni. A lejárt szavatosságú szén-monoxid-érzékelőt le kell cserélni - közölte a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

További cikkek

Így lehet megelőzni az öngyilkossági kísérletet
Így lehet megelőzni az öngyilkossági kísérletet
A Tapolcán a közelmúltban történt gázrobbanás kapcsán Magvas Zoltán, az Testi-Lelki Egészségfejlesztési Központ mentálhigiénés szakértője nyilatkozott lapunknak. A tragédia ugyanis valószínűsíthetően öngyilkossági kísérlet volt.
Fantasztikus lelőhely – Római kori romot találtak a víz alatt Hegyesd határában
Fantasztikus lelőhely – Római kori romot találtak a víz alatt Hegyesd határában
Víz alatti római kori épület után kutattak a búvárrégészek szombaton Hegyesden. Remélik, megtalálják a forrást ennek a rejtett római kori romnak a felderítésére.
Rendkívüli évek állnak a város mögött
Rendkívüli évek állnak a város mögött
Tapolca polgármestere, az Egységben Tapolczáért Egyesület elnöke, Dobó Zoltán ciklusértékelő beszédében úgy fogalmazott, hogy eseményekben bővelkedett az elmúlt öt év. Rendkívüli események voltak ezek, amellett hozta ugyanazon megoldandó feladatokat, amit általában minden önkormányzati ciklus.
Gázrobbanás Tapolcán
Gázrobbanás Tapolcán
Megnyitotta a gázpalackot egy 30 év körüli férfi Tapolcán, az egyik Y épületben lévő saját lakásában, ami robbanást okozott október 6-án este, ahol egyedül tartózkodott, erősítette meg értesülésünket Bartók Judit rendőrségi szóvivő.
Mit ettek a régi magyar írók?
Mit ettek a régi magyar írók?
Nyáry Krisztián író vallja, hogy gasztroíróként ő nem főzni tud jól, hanem enni. Erről is beszélt a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban tartott író-olvasó találkozón, ahol Így ettek ők című kötetét mutatta be beszélgetőtársával, Kovács Rita íróval a minap.