HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 7.
//
Gizella névnap

Hat hét – közönségtalálkozó Sümegen

2023. május 24. 15:15
Katartikus élményt nyújtott a Hat hét című film vetítése. Román Katalin játéka és Szakonyi Noémi rendezése a legjobb találkozás volt. 

Jellemek, sorsok, élethelyzetek, amelyek bármelyikünk életében előfordulhatnak. A film, egy gimnazista élsportoló lány mintegy fél évét mutatja be, mely alatt megküzd önmagával. Eldönti, örökbe adja-e nem kívánt gyermekét. A történet bárhol, bármilyen társadalmi közegben játszódhatna. Egy labilis anyával, egy kistestvérrel megosztott lakótelepi lakás, ahol a 17 éves lány figyel a legapróbb részletekre a húga körül. Apa nincs, sem nekik, sem a születendő gyermeknek. Egy jól szituált, örökbe fogadni szándékozó család, ahol minden megvan, ami egy gyermeknek kell. A történet folytatását pedig az olvasóra bízom. 

Román Katalin sümegi származású fiatal, első filmes színésznő játéka lenyűgöző volt. A közönségtalálkozón megosztott kulisszatitkok pedig megértették a közönséggel, hogy mennyi munka, alázat kell ahhoz, hogy egy ilyen szerepet eljátsszon egy fiatal színésznő, aki még nem édesanya, aki maga is korban nagyon közel áll a filmbéli karakteréhez. Ahhoz, hogy hiteles legyen, számos dolgot meg kellett tanulnia. Volt szülésfelkészítő tanfolyamon, járt terhes gondozáson. Mivel a Zsófi, profi asztaliteniszező Katalint az olimpiai válogatott készítette fel a szerepre, miközben az ő edzésükre járt. A tanulási folyamat kiválóan sikerült, hiszen olyan hitelesen alakította a tini lány Zsófit, hogy a film katartikus pontjain, és az utolsó döntéshelyzetben, amikor kiderül, hogy valóban lemond-e a gyermekéről, vagy mégis megtartja, nem csak vele izgult, hanem vele is sírt a nézőtér. 

Jelen volt a közönségtalálkozón Katalin gyermekkori tanára, Sarkadi Nagy Antalné Petőfi Színjátszó kör vezetője, aki méltán büszke egykori tanítványára. 

S hogy mi lesz a születendő baba sorsa? Hogyan küzd meg ezzel a nehéz élethelyzettel egy fiatal lány? Ki az aki mellette áll és segíti, jól támogatja a döntéshozatalban? Mi történik a szülést követő hat hétben? Mennyi dráma fér bele egy filmbe? Jut e bele mosoly is? Hogyan reagálnak a kortársak, hogyan az élsport világa? Minden kérdésre ott a válasz a filmben. Szívből ajánljuk édesanyának, édesapának, leendő édesanyának, édesapának, örökbe adó édesanyának, édesapának, örökbe fogadó édesanyának, édesapának, mindenkinek, akinek előítéletei vannak az örökbeadó szülőkkel szemben, előítéletei vannak a fiatal édesanyákkal szemben. 

A film a elnyerte a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díját, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első nagyjátékfilm főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját. 

A Tallinn Black Nights filmfesztiválon a Hat hét nyerte a Just Film versenyszekció nagydíját. A film magyarországi premierje a 2022-es miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az erős nemzetközi mezőnyben a fesztivál nagydíját nyerte el. 2023 februárjában a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában is elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját.

Szereplők:
Román Katalin
Járó Zsuzsanna
Balsai Móni
Mészáros András
Györgyi Anna
Keresztesi Kitty
Takács Katalin

Alkotók:
Rendező:Szakonyi Noémi Veronika
Forgatókönyvíró:Vincze Máté Artur,Szakonyi Noémi Veronika,Daoud Dániel
Producer:Romwalter Judit
Zene: Sperling Andor
Operatőr: Dévényi Zoltán
Vágó: Hargittai László,Vághy Anna