HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

Navracsics Tibor: Az igazság győz az igazságtalanság fölött

Az élet mindig győz a halál fölött, az igazság győz az igazságtalanság fölött, mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az október 23-i ünnepségen a veszprémi várban.

Navracsics Tibor az 1956-os országos ünnepségen mondott beszédet Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdNavracsics Tibor az 1956-os országos ünnepségen mondott beszédet Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Navracsics Tibor szólt arról, hogy 1956 a legfiatalabb nemzeti ünnepünk. Évről évre viták robbannak ki október 23-a értékeléséről, megünnepléséről. Valaki azt állítja, hogy ez egy jobboldali forradalom volt a baloldali kommunista rezsimmel szemben. Valaki azt mondja, hogy ez a jobbító szándékú baloldaliak forradalma volt az embertelen kommunista rendszer ellen. Valaki azt mondja, hogy konzervatív volt, valaki azt, hogy progresszív, nem tudunk megegyezésre jutni. Ha a hőseit nézzük, egyértelmű október 23-a megítélése. A diktatúra áldozatai - a politika űzte Veszprémbe a város '56-os mártír tanárát. A miniszter megemlítette, Császár Józsefet, aki november 4-én a vár kapujánál fegyverrel védte a várat, Brusznyai Árpádot, a harminckét éves tanárt, a 65 egyetemisták, a 68 tizenéves fiatalt, akiket összegyűjtöttek. - Mi a közös bennük? - tette fel a kérdést a szónok. - Életüket kockáztatták azért, hogy az 1956-os forradalom be tudja teljesíteni küldetését, a szabadságot. A szabadság tartalmát nehéz meghatározni. Nem más az, mint kiállás az életért egy életellenes rendszerben. Az életért vállalták a fogházat, az életüket is feláldozták másokért. Pap János 1956 után nem az életért, hanem a halálért emelt szót. Azért írt nyílt levelet, hogy Brusznyai ítéljék halálra. Hiába ítélték halálra, megölni nem tudták, Veszprémben a mai napig őrizzük emlékét. Az élet mindig győz a halál fölött, az igazság győz az igazságtalanság fölött.

További cikkek

Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Telt ház fogadta Márfi Gyula nyugalmazott érseket Sümegen a Róza cukrászdában, ahol Európa jelenéről és jövőjéről tartott előadást pénteken este.
Megszépült a badacsonyi Tátika, lezárult a projekt
Megszépült a badacsonyi Tátika, lezárult a projekt
Megszépült, megújult a Tátika, a badacsonyi kikötő melletti emblematikus, sokakban nosztalgiát ébresztő épület.
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen bűz árad a Zalagyömörő irányából Sümegre érkező szennyvízvezetékből, amely leginkább a Korona és az Akácos utca lakóit kínozza.
Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért
Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért
Fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a napokban Sümegen a Hotel Kapitányban, ahol a régió egyik legnagyobb társadalmi szervezeteként saját alapítású díjakkal ismerték el a területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket.
A cél az életminőség javítása az aktív életmód révén
A cél az életminőség javítása az aktív életmód révén
Az a cél, hogy növekedjék az egészségben eltöltött évek száma, javuljon a magyar emberek életminősége – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Aktív Magyarország konferencia nyitónapján Tapolcán.