HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes megmutatta az elfeledett Balaton-felvidéki mesterségeket

A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes első saját szervezésű rendezvényének adott otthont a badacsonytomaji általános iskola. A programot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program nyertes minipályázata tette lehetővé.

A Mesterségem címere elnevezésű program célja a régi, elfeledett Balaton-felvidéki mesterségek bemutatása volt - olvashatjuk a néptáncegyüttes Facebook oldalán. Badacsonytomajon azokat a mesterségeket mutatták be, melyek az idők folyamán kikoptak a mindennapokból, így és az ifjabb generációk előtt már kevésbé ismertek. 

A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes első saját szervezésű rendezvényét hozta el új működési helyére Badacsonytomajra, melyet az iskola fogadott be szombaton délutánra.

"Együttesünk küldetésének tekinti a hagyományok ápolását, ezért ide Badacsonytomajra azokat a mesterségeket hoztuk el, melyek az idők folyamán „kikoptak” a mindennapokból, - hogy azt itt bemutassuk, megőrizzük és átadjuk az ifjabb generációk számára" - írták Facebook oldalukon. Miként azt is, hogy  a rendezvény létrejöttét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa nyertes Minipályázat tette lehetővé, melyet közösen az ötletgazda badacsonytördemici „Jövőnkért Egyesülettel” valósítottak meg.

A találka kezdetén Sellyei Gábor borász mutatta be interaktív előadásában a vincellér mesterséget. Ezeknek a szakembereknek nemcsak érteniük kellett a szőlőhöz, annak betegségeihez, a kezelésükhöz, de a borhoz is, és ők irányították a szőlőmunkások munkáját is. Megtudtuk, hogy mi az a bakhát, a barázda, a maligán, a rézgálic illetve, hogy Tapolcán az 1800-as években még vincellérképző is működött. A Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Őrző Baráti Társaság kedves hölgyei nemcsak egy csodálatos kiállítást hoztak el munkáikból, de segítségükkel bárki kipróbálhatta a csipkeverés igen bonyolult fortélyait is. Troják Zsuzsann bőrműves és fia, Kropf Milán fafaragó asztalai körül folyamatos teltház volt. Igen sokan kipróbálták a bőrös technikákat, illetve a fafaragás teljesen beszippantotta a fiatal fiúkat. Volt olyan fiatal, aki órákig ott ragadt és mélyült el az alkotásban. Némethné Jobbágy Anna csodálatos csuhé alkotásai is nagyon sok érdeklődőt vonzottak, és sokan ki is próbálták azok elkészítését, csakúgy, mint a népi bútorfestéssel foglalkozó Nagypál Béláné Zsóka kiállított termékeit is rengetegen megcsodálták, és kézműves asztala is folyamatosan vonzotta a kicsiket-nagyokat. Hekli Virág néptáncosunk régóta foglalkozik gyöngyfűzéssel, melyet most először hozott el a rendezvényre. Pákay Zsoltné Andi segítségével szőlővesszőből és termésekből készültek ajtókopogtatók, a legkisebbekkel pedig egyik néptáncos anyuka, Nagy Péterné Hegyi Eszter készített őszi röppentyűket. A Naszály zenekar estig húzta a talpalávalót a táncosok nagy örömére!

Mint a szervezők ígérték, folytatás következik: hamarosan jön a  TÉLI TOMAJI TALÁLKA!

További cikkek

Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.
Megszépült a badacsonyi Tátika, lezárult a projekt
Megszépült a badacsonyi Tátika, lezárult a projekt
Megszépült, megújult a Tátika, a badacsonyi kikötő melletti emblematikus, sokakban nosztalgiát ébresztő épület.
Badacsonyi nedűk a magyar borok élmezőnyében
Badacsonyi nedűk a magyar borok élmezőnyében
A Figyelő szakmai lapja az eddigi gyakorlatnak megfelelően a közönség, illetve egy tízfős szakmai zsűri szavazatai alapján rangsorolta, majd közzétette Magyarország legjobb borait.
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű általános és szakiskolás diákok Veszprém vármegyei versmondó versenyét tartották a Molnár Gábor-iskolában november 27-én.
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Fekete István író egykori falióráját és kandallóóráját – amik a Városi Múzeum tulajdonában vannak – javította meg felajánlásként a balatonszepezdi Biczók József februárban, november 23-pedig saját óragyűjteményéből nyílt kiállítás.