HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Ágyúszóval nyitották meg a kiállítást: színes üvegeken csillog a sümegi vár

2023. november 5. 8:27
VEOL.hu
Grófné Papp Ilona, a sümegi Várcsárda vezetője ötlete nyomán és Vadász Orsolya, az üvegfestő iskola vezetője jóvoltából 46 hazai és külföldi üvegfestő több mint 70 alkotásából Sümeg Art, modern üvegfestészet címmel nyitottak kiállítást a sümegi várban november 3-án, pénteken. A különleges tárlatot márciusig lehet megtekinteni.

Fotó: Kovács ErikaFotó: Kovács Erika

 

Végh László polgármester rámutatott, a sümegi vár méltó helyszíne a kiállításoknak. A település pedig már régebb óta meghatározó az üvegfestésben, illetve az ezzel kapcsolatos művészetben. A város elöljárója kifejtette, a névhasználat kapcsán örömmel járult hozzá ahhoz, hogy a kiállításra Sümeg Art néven többnyelvű kiadványt állítottak össze, benne a tárlattal és a várral kapcsolatos információkkal. Méltatta a kiállítást Turcsi Tamás várnagy, majd kiemelte, külön öröm számára, hogy ennyi művészt megihletett a vár, a történelmi falak hangulata, az időutazás. – Ezeket a szépségeket és értékeket ezúttal gyönyörű alkotásokon lehet látni, fogalmazott.

Vadász Orsolya, az üvegfestő iskola vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy az alkotás mindig jelen van az életében. Goldschmied Andrea, a kiállítás megszervezője felidézte, évek óta Sümegcsehin él, és nagyon fontosnak tartotta, hogy a táj természeti értékei, a vár szépsége és a művészet találkozzon egymással. – Az, hogy ez a történelmi falak között valósulhat meg, külön nagy öröm, hangsúlyozta Andrea. Mint megtudtuk, Sümegcsehin találkoztak egymással nyáron az üvegfestők – köztük a legfiatalabb kilencéves, a legidősebb 80 feletti –, és együtt alkottak, fókuszba állítva a sümegi várat, a lovagokat.

Az ünnepi gondolatok után Végh László polgármester az alkalomhoz illően ágyúszóval nyitotta meg a kiállítást. Grófné Papp Ilona ötletgazda lapunknak azt mondta, a legméltóbb helyen mutatják be a művészek gyönyörű alkotásaikat.

Kovács Erika

További cikkek

Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Egyre népszerűbb az Ajkai Veteránautó- és Veteránmotor-találkozó, amely idén öreg traktorokkal bővült. A július 13-án a sportpályán tartott rendezvényre a nagy meleg ellenére soha nem látott számú érdeklődő látogatott ki.
Református hittantábor baráti közösségben
Református hittantábor baráti közösségben
Tapolcán egy értékes, vidám, örömteljes hetet zártak a hittantábor résztvevői.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.