HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

Ágyúszóval nyitották meg a kiállítást: színes üvegeken csillog a sümegi vár

2023. november 5. 7:27
VEOL.hu
Grófné Papp Ilona, a sümegi Várcsárda vezetője ötlete nyomán és Vadász Orsolya, az üvegfestő iskola vezetője jóvoltából 46 hazai és külföldi üvegfestő több mint 70 alkotásából Sümeg Art, modern üvegfestészet címmel nyitottak kiállítást a sümegi várban november 3-án, pénteken. A különleges tárlatot márciusig lehet megtekinteni.

Fotó: Kovács ErikaFotó: Kovács Erika

 

Végh László polgármester rámutatott, a sümegi vár méltó helyszíne a kiállításoknak. A település pedig már régebb óta meghatározó az üvegfestésben, illetve az ezzel kapcsolatos művészetben. A város elöljárója kifejtette, a névhasználat kapcsán örömmel járult hozzá ahhoz, hogy a kiállításra Sümeg Art néven többnyelvű kiadványt állítottak össze, benne a tárlattal és a várral kapcsolatos információkkal. Méltatta a kiállítást Turcsi Tamás várnagy, majd kiemelte, külön öröm számára, hogy ennyi művészt megihletett a vár, a történelmi falak hangulata, az időutazás. – Ezeket a szépségeket és értékeket ezúttal gyönyörű alkotásokon lehet látni, fogalmazott.

Vadász Orsolya, az üvegfestő iskola vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy az alkotás mindig jelen van az életében. Goldschmied Andrea, a kiállítás megszervezője felidézte, évek óta Sümegcsehin él, és nagyon fontosnak tartotta, hogy a táj természeti értékei, a vár szépsége és a művészet találkozzon egymással. – Az, hogy ez a történelmi falak között valósulhat meg, külön nagy öröm, hangsúlyozta Andrea. Mint megtudtuk, Sümegcsehin találkoztak egymással nyáron az üvegfestők – köztük a legfiatalabb kilencéves, a legidősebb 80 feletti –, és együtt alkottak, fókuszba állítva a sümegi várat, a lovagokat.

Az ünnepi gondolatok után Végh László polgármester az alkalomhoz illően ágyúszóval nyitotta meg a kiállítást. Grófné Papp Ilona ötletgazda lapunknak azt mondta, a legméltóbb helyen mutatják be a művészek gyönyörű alkotásaikat.

Kovács Erika

További cikkek

Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Telt ház fogadta Márfi Gyula nyugalmazott érseket Sümegen a Róza cukrászdában, ahol Európa jelenéről és jövőjéről tartott előadást pénteken este.
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen bűz árad a Zalagyömörő irányából Sümegre érkező szennyvízvezetékből, amely leginkább a Korona és az Akácos utca lakóit kínozza.
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű általános és szakiskolás diákok Veszprém vármegyei versmondó versenyét tartották a Molnár Gábor-iskolában november 27-én.
Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért
Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért
Fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a napokban Sümegen a Hotel Kapitányban, ahol a régió egyik legnagyobb társadalmi szervezeteként saját alapítású díjakkal ismerték el a területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket.