HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

Kosztolányi életútját elevenítették fel Tapolcán

2023. november 10. 7:38
VEOL.hu
Ikerajándék címmel Kosztolányi-emlékestet rendeztek a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban.

Kosztolányi életútját elevenítette fel Réwész Dávid, N. Horváth Erzsébet, Perger Barbara és zenéjével Román Iván  Fotó: Tóth B. Zsuzsa/NaplóKosztolányi életútját elevenítette fel Réwész Dávid, N. Horváth Erzsébet, Perger Barbara és zenéjével Román Iván Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

 

Az irodalmi műsor vezetője, N. Horváth Erzsébet író, történész Kosztolányi rövid életútját elevenítette fel néhány közreműködő segítségével prózában, versekben, zenében. Az esten a Főnix Színjátszó Egyesület tagjai, Perger Barbara és Réwész Dávid előadásában elhangzott a költő több verse, az előadást Román Iván hegedűművész játéka színesítette. 

A versek mindegyike sugallta, hogy Kosztolányi minden gondolata az általa olyannyira szeretett élet és a halál körül forgott. Sokat írt ugyan az utóbbiról, de az élet volt versei központi témája. A költő arra tanít ma is, hogy az élet szép, és mivel halandók vagyunk, nagyon fontos, hogy örüljünk annak és kiélvezzük minden percét. 

Erről írt a Halotti beszédben, az Akarsz-e játszani, az Októberi táj, a Vörös hervadás, a Most harminckét éves vagyok, a Most színes tintákról álmodom című költeményben. Családja szeretete tükröződik sok más mellett a Fényes koszorú című versben. Leszögezhetjük, hogy ő csupán ember akart lenni, de erre alig több, mint ötven év adatott számára. 1885-ben született és 1936-ban halt meg. Versben búcsúzott tőle felesége és legjobb barátja, Karinthy Frigyes, aki A zöld tinta kiapadt című költeményt írta ekkor. De maga a költő is elköszönt szeretteitől a Könyörgés az itt maradókhoz című versével. Amint vallotta, valóságos ikerajándékot kapunk a sorstól: életet és halált. 

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.
Batsányisok az országos labdarúgás-történeti vetélkedő döntőjében
Batsányisok az országos labdarúgás-történeti vetélkedő döntőjében
Idén rendezték meg második alkalommal a Fülöp Márton emlékére kiírt labdarúgás-történeti vetélkedőt, melyre az ország szinte minden tájékáról neveztek. A tapolcai Batsányi János Gimnáziumot két csapat képviselte a budapesti Groupama Arénában megrendezett országos döntőben.
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű általános és szakiskolás diákok Veszprém vármegyei versmondó versenyét tartották a Molnár Gábor-iskolában november 27-én.
A világ legnagyobb biznisze
A világ legnagyobb biznisze
A Tapolcai Polgári Szalon legutóbbi vendége Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora volt, aki Ne féljünk a valóságtól! címmel tartott előadást.
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Órakiállítás az ajkai múzeumban
Fekete István író egykori falióráját és kandallóóráját – amik a Városi Múzeum tulajdonában vannak – javította meg felajánlásként a balatonszepezdi Biczók József februárban, november 23-pedig saját óragyűjteményéből nyílt kiállítás.