HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Üvegfestők képei gazdagítják a sümegi vár kiállítását

2023. november 10. 13:39
Pető-Koós Rita
Sümeg térsége, a vár és a hozzá kapcsolható, történelmi témák jelennek meg azokon az üvegképeken, melyeket az Üvegfestő iskola tagjai készítettek.

A Sümegi kiállítás megálmodója, Goldsmied Andrea egy festőtáborban ismerte meg Vadász Orsolyát, az üvegfestő iskola vezetőjét. Együtt határozták el, hogy a sümegi, történelmi környezetben bemutatót tartanak a modern üvegfestészetből. Papp Imre, a sümegi vár kapitánya, a  Hotel Kapitány Wellness  igazgatója, Böjte Éva, Turcsi Tamás várnagy és Grófné Papp Ilona, a Várcsárda vezetője örömmel fogadták a kezdeményezést. Egyetlen kérésük az volt, hogy a kiállítás témája a Sümegi vár illetve hozzá kapcsolható történelmi esemény legyenek.  És így is lett.  A festmények különlegessége, hogy 40 cm-es kör alapra készültek, keret nélkül, melyek faliképként és ablakképként is funkcionálnak. Amikor a nap fénye átvilágít rajtuk, a képek gyönyörű, színes fénymozaikokkal díszíti a szoba falait.

A kiállítás minden egyes darabja megvásárolható, és a befolyt összegből támogatást kap a Sümegi Vár Egyesület. Az első képet Végh László polgármester vásárolta meg a város számára. Az üvegfestmény egy lovagot ábrázol, akinek páncélján a város címere látható. Végh László elmondta, hogy az alkotás kifejezi Sümeg történelmi szerepét a térségben.

Pető-Koós Rita

További cikkek

Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Egyre népszerűbb az Ajkai Veteránautó- és Veteránmotor-találkozó, amely idén öreg traktorokkal bővült. A július 13-án a sportpályán tartott rendezvényre a nagy meleg ellenére soha nem látott számú érdeklődő látogatott ki.
Református hittantábor baráti közösségben
Református hittantábor baráti közösségben
Tapolcán egy értékes, vidám, örömteljes hetet zártak a hittantábor résztvevői.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.