HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

Üvegfestők képei gazdagítják a sümegi vár kiállítását

2023. november 10. 12:39
Pető-Koós Rita
Sümeg térsége, a vár és a hozzá kapcsolható, történelmi témák jelennek meg azokon az üvegképeken, melyeket az Üvegfestő iskola tagjai készítettek.

A Sümegi kiállítás megálmodója, Goldsmied Andrea egy festőtáborban ismerte meg Vadász Orsolyát, az üvegfestő iskola vezetőjét. Együtt határozták el, hogy a sümegi, történelmi környezetben bemutatót tartanak a modern üvegfestészetből. Papp Imre, a sümegi vár kapitánya, a  Hotel Kapitány Wellness  igazgatója, Böjte Éva, Turcsi Tamás várnagy és Grófné Papp Ilona, a Várcsárda vezetője örömmel fogadták a kezdeményezést. Egyetlen kérésük az volt, hogy a kiállítás témája a Sümegi vár illetve hozzá kapcsolható történelmi esemény legyenek.  És így is lett.  A festmények különlegessége, hogy 40 cm-es kör alapra készültek, keret nélkül, melyek faliképként és ablakképként is funkcionálnak. Amikor a nap fénye átvilágít rajtuk, a képek gyönyörű, színes fénymozaikokkal díszíti a szoba falait.

A kiállítás minden egyes darabja megvásárolható, és a befolyt összegből támogatást kap a Sümegi Vár Egyesület. Az első képet Végh László polgármester vásárolta meg a város számára. Az üvegfestmény egy lovagot ábrázol, akinek páncélján a város címere látható. Végh László elmondta, hogy az alkotás kifejezi Sümeg történelmi szerepét a térségben.

Pető-Koós Rita

További cikkek

Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Telt ház fogadta Márfi Gyula nyugalmazott érseket Sümegen a Róza cukrászdában, ahol Európa jelenéről és jövőjéről tartott előadást pénteken este.
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen bűz árad a Zalagyömörő irányából Sümegre érkező szennyvízvezetékből, amely leginkább a Korona és az Akácos utca lakóit kínozza.
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű általános és szakiskolás diákok Veszprém vármegyei versmondó versenyét tartották a Molnár Gábor-iskolában november 27-én.
Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért
Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért
Fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a napokban Sümegen a Hotel Kapitányban, ahol a régió egyik legnagyobb társadalmi szervezeteként saját alapítású díjakkal ismerték el a területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket.