HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. december 3.
//
Ferenc névnap

Világhírű harmonikavirtuóz adott koncertet Sümegen

2023. november 13. 23:24
VEOL.hu
Parádés előadást adott Orosz Zoltán, eMeRTon-, Artisjus- és Tabányi Mihály-díjas harmonikaművész, a párizsi Nemzetközi Sanzonverseny győztese Sümegen, a zsúfolásig megtelt Hotel Kapitányban péntek este.

Világhírű harmonikavirtuóz adott koncertet Sümegen  Fotók: Gyarmati LászlóVilághírű harmonikavirtuóz adott koncertet Sümegen Fotók: Gyarmati László

– Papp Imre várkapitány maga is nagy rajongója a harmonikamuzsikának, és ha teheti, szívesen játszik ezen a gyönyörű hangszeren – mondta köszöntőjében Böjte Éva. A szállodaigazgató kiemelte, emiatt is nagy öröm számukra, hogy Orosz Zoltán személyében világhírű haramonikavirtuóz ajándékozza meg a közönséget egy fantasztikus előadással ezen a helyszínen. 

– A művész zenei érdeklődése rendkívül összetett, a klasszikus zenétől a népzene világán át a dzsesszig megannyi stílusban egyformán otthonosan mozog – hangsúlyozta a szálloda igazgatója. Mint mondta, Orosz Zoltán a világ számos pontján aratott már elsöprő sikert, így Kanadában, Amerikában, Indiában, a skandináv államokban, Szingapúrban és Szibériában is megtöltötte a világhírű koncerttermeket, illetve szabadtéri színpadok nézőterét, valamint a fesztiválokat. Böjte Éva aláhúzta, a művész, aki négyéves korában ismerkedett meg a hangszerrel, ezúttal a zenei világ számos jellemzőjén keresztül bemutatja a harmonika sokoldalúságát és rendkívül színes világát.

Az üdvözölő gondolatok után Orosz Zoltán harmonikaművész a francia sanzon legendás képviselője, Edith Piaf egyik ismert dalával robbant be a színpadra, amit hatalmas taps és ováció kísért. Piaf világát, illetve a párizsi hangulatot idézte a Himnusz a szerelemhez című sanzon is, majd hasonlóképp elbűvölte a közönséget egy szibériai dallam, mely a háború árnyékában, annak borzalmait megjelenítve egy szenvedélyes érzelemről szólt. Orosz Zoltán a különleges esten felvonultatta a zenei világ teljes repertoárját, így a balkáni muzsikától kezdve egyebek mellett Baszkföld és Argentína hangulatát is színre vitte. 

Az estnek befejezéskor csodás keretet adott Mozart Török induló című műve, amelyet végigtapsolt a közönség. 

Kovács Erika

További cikkek

Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"
Telt ház fogadta Márfi Gyula nyugalmazott érseket Sümegen a Róza cukrászdában, ahol Európa jelenéről és jövőjéről tartott előadást pénteken este.
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Ajkai léleknap a szeretet átadásáért
Léleknapon mutatták be a Veszprém vármegyében működő, fogyatékossággal élőket gondozó intézmények kulturális műsorát november 30-án a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szervezésében a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében.
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen a bűz Sümeg néhány utcájában
Időnként elviselhetetlen bűz árad a Zalagyömörő irányából Sümegre érkező szennyvízvezetékből, amely leginkább a Korona és az Akácos utca lakóit kínozza.
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű diákoknak tartottak versmondó versenyt Ajkán
Sajátos nevelési igényű általános és szakiskolás diákok Veszprém vármegyei versmondó versenyét tartották a Molnár Gábor-iskolában november 27-én.
Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért
Másfél évtizede dolgoznak a vidék fejlesztéséért
Fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a napokban Sümegen a Hotel Kapitányban, ahol a régió egyik legnagyobb társadalmi szervezeteként saját alapítású díjakkal ismerték el a területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket.