HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 18.
//
Erik névnap

Darvastói születésnap

2023. november 22. 20:27
Koós Rita
Minden társadalom fontos mércéje az, hogy miként bánik a a legelesettebbekkel, legrászorultabbakkal. Darvastó pedig kiváló példája annak, hogy hogyan kell ezt jól tenni - fogalmazott ünnepi köszöntőjében dr. Navracsics Tibor miniszter, a térség országgyűlési képviselője a darvastói szakmai hét megnyitóján.

A darvastói foglalkoztató intézetet - hivatalos nevén a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye Ezüst Hárs Otthon Csabrendek telephelyét - a Fővárosi Tanács 1983-ban létesítette, a megszűnt bauxitbánya üzem területén. A környező települések lakói eleinte erősen tiltakoztak a felnőtt értelmi fogyatékosok letelepítése - rossz nyelvek szerint kitelepítése - ellen. Az eltelt évek során azonban változott a helyzet, és ma már elfogadják az intézményt és a lakóit.

1983 őszén az első lakók és a dolgozók még bokáig érő bauxitporban, romos bányabarakkok árnyékában lépték át az intézet kapuját. A kezdeti terveknek megfelelően – emberfeletti és áldozatkész munka eredményeként – sikerült a kies bányaterületet elfogadható, otthonos, üdülő-szerű övezetté alakítani. Önerőből történt a fásítás, parkosítás, utak, járdák kiépítése, a lakók részére úszómedence, futballpálya kialakítása. Az indulás óta napjainkig természetesen nagyon sokat változott az intézet, a mindenkori igényeknek, jogszabályi előírásoknak megfelelően alakult, hogy az itt élők kényelmét szolgálja.

Feladat és cél volt olyan élethelyzetet teremteni, amelyben lehetőség van meleg, érzelemmel teli életet élni, kötődni, biztonságot adni és kapni. Az intézményi ellátás alapvetően a gondoskodó családot, otthont hivatott pótolni. Amely cél az elmúlt 4 évtizedben megvalósult. Jelenleg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működik az intézmény, 279 enyhe és középsúlyos felnőtt értelmi fogyatékos személy részére nyújt humánus, korszerű ellátást, otthonos környezetben.

A lakók ápoló-gondozó otthoni ellátása két ellátási formában történik. A hagyományos ellátásban a lakók elhelyezése kétszintes szállóépületekben, 4 ágyas szobákban, 20-30 férőhelyes gondozási egységekben történik. Félúton Házas ellátásban a lakókat önálló, egy illetve kétszintes, egyenként 6, 8 vagy 10 fős családi házakban helyezik el. A Félúton Ház olyan élettréning, mely lehetőséget teremt az ott élő  emberek számára, hogy megszerezzék azokat a készségeket és jártasságokat, amelyekre az önálló életben majdan szükségük lesz.

A fejlesztő foglalkoztatás keretében az intézmény falain belül és kívül dolgoznak az ellátottak. Például a foglalkoztató műhelyekben kosárfonást, seprűkötést, szőnyegszövést, ajándéktárgy készítést végeznek, valamint  parkgondozási feladatokat látnak el. Az intézmény minden ellátottjának szervez sport, színházi, üdülési, kiránduló, kulturális és  kézműves programokat, amelyeken a részvétel tetszőleges. A szabadidős elfoglaltságokhoz a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Darvastói Szabadidő és Sportegyesület, valamint a Félúton Ház Alapítvány is hozzájárul.

A 40. születésnapot szakmai héttel ünnepelték. Voltak szakmai fórumok a dolgozóknak, előadást tartott Pál Feri atya, volt vers-és prózamondó verseny. Az ünnepségsorozat pedig a hagyományos Lakók Napja rendezvénnyel zárult. Az ott élők, és a velük foglalkozó pedagógusok, gondozók, fejlesztők nagyszerű műsort állítottak össze.

A program nyitányaként az otthon lakói palotást táncoltakt, majd egyéb táncok és a sümegiek számára már ismert Vásári komédia következett. Dr. Navracsics Tibor a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kifejtette: minden társadalom fontos mércéje az, hogy miként bánik a a legelesettebbekkel, legrászorultabbakkal. Darvastó pedig kiváló példája annak, hogy hogyan kell ezt jól tenni. Itt az ellátottak, gondozók megosztják egymással az életüket, egymásból merítenek, ami látszik, azon, hogy a lakók mennyire jól érzik, mennyire otthon érzik magukat az intézményben. Minden megszólaló egyöntetűen arról beszélt, hogy Darvastó példaértékű intézet.

Koós Rita

További cikkek

Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Badacsonytomajon "Tomaj lakomáját" a hétvégén, s ezzel együtt átadták a megújult, megszépült Fő utcát.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.