HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Kerékpáros központot alakítanak ki Sümegen

2024. február 3. 7:55
Veol.hu
Egy regionális turizmusfejlesztési projekt részeként kerékpáros központ kialakítására nyílik lehetőség Sümegen. Erről Végh László polgármester tájékoztatta lapunkat, miután a témával kapcsolatos beszámolót a képviselő-testület elfogadta a legutóbbi ülésen.

Bár Sümeg nem Balaton-parti település, de a vár és a köréje épült szolgáltatások miatt erős itt a turizmus, így mindenképpen indokolt a kerékpáros központ kialakítása Fotó: Szijártó JánosBár Sümeg nem Balaton-parti település, de a vár és a köréje épült szolgáltatások miatt erős itt a turizmus, így mindenképpen indokolt a kerékpáros központ kialakítása Fotó: Szijártó János

Amint azt megtudtuk, Sümeg csatlakozott ahhoz a konzorciumhoz, amely pályázat útján átfogó fejlesztést valósítana meg a Balaton és a Somló térségének összekapcsolásával, a kerékpározható utak kijelölésével, és bringás központok kialakításával. A központokból indulva túraleírások is készülnek, amelyeket integrálnak a már működő országos rendszerekbe. A megvalósítási helyszínek közé tartozik Sümeg mellett Tapolca, Szigliget – mint a konzorcium vezetője –, valamint Somlóvásárhely, Lesencetomaj, Kisapáti és Zalahaláp. Ami a fejlesztéseket illeti, Sümeg esetében a Deák Ferenc utcai Tourinform-iroda udvarán alakítják majd ki a kerékpáros pihenőhelyet zárható tárolóval, e-bike-töltési, vízvételi lehetőséggel, árnyékolóval, bringakölcsönzővel. A javasolt túraútvonalak bejárásához és ellenőrzéséhez két elektromos mountain bike beszerzését tervezik.

Végh László elmondta, hogy az udvart térkövezéssel, zöldfelületek kialakításával teszik komfortossá. A benyújtott pályázat alapján Sümegen összesen közel 30 millió forint jut a projektre, amiből 8 millió forint a kerékpáros pihenő kialakítására, illetve 5 millió forint ugyanitt a területrendezésre. A további pénzeszközöket a már említett két elektromos kerékpár beszerzésére, egy részmunkaidős turisztikai munkatárs alkalmazására, zárt tárolóra, szerelőállványra, kerékpártámaszra és információs táblákra fordítják a támogatás elnyerése esetén.Fotó:  Szijártó JánosA turizmusfejlesztési pályázat célja a Balaton és a Somló összekapcsolása a kerékpárosok számára úgy, hogy a turisták új élményt kapjanak a tótól nem túl távoli részeken, ami ráadásul csökkenthetné a régiók szezonális turisztikai terheltségét. A projektben a kerékpározható utak kijelölése kap nagy hangsúlyt a mintegy 350 kilométernyi út kijelölésével. A fejlesztendő területen három belépési pontot határoztak meg – Tapolca, Sümeg és Somlóvásárhely –, ahol kerékpáros központokat hoznak létre. 

Szijártó János

További cikkek

Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Nagy sikerrel mutatta be az Abigél című musicalt a Tapolcai Musical Színpad Halápiné Kálmán Katalin rendezésében a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban. Abigél Sümegen is hódított, a vastaps nem maradt el
Új református lelkész érkezett Sümegre
Új református lelkész érkezett Sümegre
Kóródiné Demeter Orsolya személyében új református lelkész kezdte meg munkáját Sümegen.
Aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell
Aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell
Március 1-jétől kezdi meg a lomtalanítást a sümegi, tapolcai térségben az NHSZ Tapolca Nonprofit Kft. Fontos, hogy aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell, legkésőbb a lomtalanítási napot megelőző hetedik napon 12 óráig.
A mostani polgármester indul újra Sümegen
A mostani polgármester indul újra Sümegen
Végh László, Sümeg jelenlegi polgármestere lesz a Fidesz-KDNP jelöltje a 2024-es önkormányzati választásokon. Ezt a párt helyi csoportja által tartott jelölő gyűlésén jelentették be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő jelenlétében, ajánlásával.