HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 27.
//
Olga névnap

Kerékpáros központot alakítanak ki Sümegen

2024. február 3. 8:55
Veol.hu
Egy regionális turizmusfejlesztési projekt részeként kerékpáros központ kialakítására nyílik lehetőség Sümegen. Erről Végh László polgármester tájékoztatta lapunkat, miután a témával kapcsolatos beszámolót a képviselő-testület elfogadta a legutóbbi ülésen.

Bár Sümeg nem Balaton-parti település, de a vár és a köréje épült szolgáltatások miatt erős itt a turizmus, így mindenképpen indokolt a kerékpáros központ kialakítása Fotó: Szijártó JánosBár Sümeg nem Balaton-parti település, de a vár és a köréje épült szolgáltatások miatt erős itt a turizmus, így mindenképpen indokolt a kerékpáros központ kialakítása Fotó: Szijártó János

Amint azt megtudtuk, Sümeg csatlakozott ahhoz a konzorciumhoz, amely pályázat útján átfogó fejlesztést valósítana meg a Balaton és a Somló térségének összekapcsolásával, a kerékpározható utak kijelölésével, és bringás központok kialakításával. A központokból indulva túraleírások is készülnek, amelyeket integrálnak a már működő országos rendszerekbe. A megvalósítási helyszínek közé tartozik Sümeg mellett Tapolca, Szigliget – mint a konzorcium vezetője –, valamint Somlóvásárhely, Lesencetomaj, Kisapáti és Zalahaláp. Ami a fejlesztéseket illeti, Sümeg esetében a Deák Ferenc utcai Tourinform-iroda udvarán alakítják majd ki a kerékpáros pihenőhelyet zárható tárolóval, e-bike-töltési, vízvételi lehetőséggel, árnyékolóval, bringakölcsönzővel. A javasolt túraútvonalak bejárásához és ellenőrzéséhez két elektromos mountain bike beszerzését tervezik.

Végh László elmondta, hogy az udvart térkövezéssel, zöldfelületek kialakításával teszik komfortossá. A benyújtott pályázat alapján Sümegen összesen közel 30 millió forint jut a projektre, amiből 8 millió forint a kerékpáros pihenő kialakítására, illetve 5 millió forint ugyanitt a területrendezésre. A további pénzeszközöket a már említett két elektromos kerékpár beszerzésére, egy részmunkaidős turisztikai munkatárs alkalmazására, zárt tárolóra, szerelőállványra, kerékpártámaszra és információs táblákra fordítják a támogatás elnyerése esetén.Fotó:  Szijártó JánosA turizmusfejlesztési pályázat célja a Balaton és a Somló összekapcsolása a kerékpárosok számára úgy, hogy a turisták új élményt kapjanak a tótól nem túl távoli részeken, ami ráadásul csökkenthetné a régiók szezonális turisztikai terheltségét. A projektben a kerékpározható utak kijelölése kap nagy hangsúlyt a mintegy 350 kilométernyi út kijelölésével. A fejlesztendő területen három belépési pontot határoztak meg – Tapolca, Sümeg és Somlóvásárhely –, ahol kerékpáros központokat hoznak létre. 

Szijártó János

További cikkek

Vendégeikkel együtt szépítették a várost
Vendégeikkel együtt szépítették a várost
A Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület és a Ceglédi Városvédő Egyesület között 18 éves a kapcsolat. Ennek jegyében minden évben megrendezik az Ifjúsági örökségvédő tábort, egyik évben Cegléden, a másikban Sümegen.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
A nemrégiben alapított Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriuma és a Nemzeti Művelődési Intézet vezető munkatársai vettek részt azon a sümegi egyeztető fórumon, ahol a jövőbeni együttműködési lehetőségekről, és azok remélt társadalmi hatásairól esett szó.
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata Sümegen rendezte meg az első személykövető polgárőr szolgálati kutyás oktatást és képzést a hétvégén.