HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Temetőügy: együttműködési szerződést írt alá az egyház és a sümegi önkormányzat

2024. február 8. 9:27
Veol.hu
A temető a római katolikus egyházközség tulajdonában van, de a vonatkozó törvény szerint az önkormányzatnak feladata a köztemetések biztosítása. A két fél a minap együttműködési megállapodást és üzemeltetési szerződést írt alá. Erről Végh László polgármester tájékoztatta lapunkat.

A temetői rendeletet a sümegi képviselő-testületnek kell megalkotnia, de ehhez a tulajdonossal, a római katolikus egyházközséggel kötelező megállapodást kötni, ami most végre megtörtént  Fotó: Szijártó János/NaplóAz előzményekről megtudtuk, hogy a képviselő-testület tavaly megalkotta a temetkezésről szóló új rendeletet, miután a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt az önkormányzat felé, 2023. március 31-ei határidővel. Sümegen a köztemető – teljes nevén a római katolikus temető – a római katolikus egyházközség tulajdonában van, így a város együttműködési és üzemeltetési szerződés által teljesíti kötelezően ellátandó feladatát az önkormányzat tulajdonában lévő Közszolgáltató Kft. által. 

A rendelet kitér egyebek között az ehhez szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételekre, a temető és a ravatalozó használatának szabályaira, a sírhely méretezésére, azok elhelyezésére, gondozására, a kegyeleti szolgáltatásokra, a temetési helyek megváltásának és újraváltásának díjaira, és figyelembe veszi a cég ezzel kapcsolatos költségeit is.

Az egyházközség és az önkormányzat között több alkalommal került sor személyes konzultációra, egyeztetésre az új rendelettervezet, az együttműködési megállapodás és az üzemeltetési szerződés tárgyában. A rendeletben megállapított díjak nem változtak. Az együttműködési megállapodást és az üzemeltetési szerződést 2023. március 31-én küldték el az egyházközség részére. A törvényességi eljárást a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal lezárta, mivel a jogszabálysértés 2023. április 1-jén megszűnt. Az egyházközség írásban tájékoztatta Végh László polgármestert, hogy az együttműködési megállapodást, illetve az üzemeltetési szerződést aláírás előtt jogászaik átnézik. Ez megtörtént, így dokumentumokat 2024. február 5-én aláírták a felek.

Szijártó János

További cikkek

Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Nagy sikerrel mutatta be az Abigél című musicalt a Tapolcai Musical Színpad Halápiné Kálmán Katalin rendezésében a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban. Abigél Sümegen is hódított, a vastaps nem maradt el
Új református lelkész érkezett Sümegre
Új református lelkész érkezett Sümegre
Kóródiné Demeter Orsolya személyében új református lelkész kezdte meg munkáját Sümegen.
Aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell
Aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell
Március 1-jétől kezdi meg a lomtalanítást a sümegi, tapolcai térségben az NHSZ Tapolca Nonprofit Kft. Fontos, hogy aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell, legkésőbb a lomtalanítási napot megelőző hetedik napon 12 óráig.
A mostani polgármester indul újra Sümegen
A mostani polgármester indul újra Sümegen
Végh László, Sümeg jelenlegi polgármestere lesz a Fidesz-KDNP jelöltje a 2024-es önkormányzati választásokon. Ezt a párt helyi csoportja által tartott jelölő gyűlésén jelentették be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő jelenlétében, ajánlásával.