HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Vidám összeröffenést tartottak Badacsonytomajon

2024. február 13. 8:25
Veol.hu
Jelentős érdeklődés övezte már reggeltől a Badacsonytomaj Kulturális Intézménye által szervezett szombati disznóvágást. Szólt a zene az Egry József Művelődési Ház parkolójában, a sátraknál gyülekeztek a helybeliek, ki pálinkával, ki forralt borral, esetleg teával indította napot.

Nagy László böllér több évtizedes rutinnal, s ehhez párosuló szakértelemmel bontotta szét a mangalicát a badacsonytomaji "összeröffenésen" Fotó: Szijártó JánosKrisztin N. László polgármester a házigazda szerepében diópálinkával járt körbe, s kínálta az érkezőket, míg Szőke András szakértőként fontos információkkal, közleményekkel járult a jó hangulathoz. Természetesen a tőle megszokott humor is előkerült a tarsolyából, ám a helyszínen perzselt és feldolgozott, közel 150 kilogrammos mangalica kapcsán is sok érdekességet osztott meg a jelenlévőkkel. Például azt, hogy a világszerte ismert, boltokban is kapható bacon eredete tőlünk származik. Mint a humorista elmondta, a magyar mangalicát Nagy-Britanniában bakonyi sertés néven árulták a kereskedők, azonban a szigetország lakói bakonyinak neveztek, s vélhetően a számukra könnyebben kiejthető baconre módosítottak. Hozzátette, hogy a Bakonyban lévő Olaszfalunak nincs semmi köze az olaszokhoz. A disznótartással összefüggően valamikor "Ólasfalunak" hívták, ami később aztán az állattartás visszaszorulásával Olaszfalura változott.
Miközben a színész, humorista szóval tartotta a közönséget, addig a mangalica a perzselésből előbb az állványra, majd az asztalra került, ahol aztán különböző részekre bontották a szakavatott kezek. Arra már az első pillanatokban felhívta a figyelmet a rendező intézmény vezetője, Kulcsár-Székely Attila, hogy a mangalica mellé egy vaddisznó is érkezik, s ez így is történt. A művelődési ház parkolójában szombaton feldolgoztak és megsütöttek két disznót és természetesen a disznóvágáshoz fűződő vidámságokat is bárki megkóstolhatta, így több más mellett a hagymás vér, a tepertő, a hurka, a kolbász csábítóan hívogatta a vendégeket. 

Szijártó János

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
A helyi képzőművész, Varjas Judit mutatkozott be a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a Mesterségem címere rendezvénysorozat keretében.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.