HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Vidám összeröffenést tartottak Badacsonytomajon

2024. február 13. 9:25
Veol.hu
Jelentős érdeklődés övezte már reggeltől a Badacsonytomaj Kulturális Intézménye által szervezett szombati disznóvágást. Szólt a zene az Egry József Művelődési Ház parkolójában, a sátraknál gyülekeztek a helybeliek, ki pálinkával, ki forralt borral, esetleg teával indította napot.

Nagy László böllér több évtizedes rutinnal, s ehhez párosuló szakértelemmel bontotta szét a mangalicát a badacsonytomaji "összeröffenésen" Fotó: Szijártó JánosKrisztin N. László polgármester a házigazda szerepében diópálinkával járt körbe, s kínálta az érkezőket, míg Szőke András szakértőként fontos információkkal, közleményekkel járult a jó hangulathoz. Természetesen a tőle megszokott humor is előkerült a tarsolyából, ám a helyszínen perzselt és feldolgozott, közel 150 kilogrammos mangalica kapcsán is sok érdekességet osztott meg a jelenlévőkkel. Például azt, hogy a világszerte ismert, boltokban is kapható bacon eredete tőlünk származik. Mint a humorista elmondta, a magyar mangalicát Nagy-Britanniában bakonyi sertés néven árulták a kereskedők, azonban a szigetország lakói bakonyinak neveztek, s vélhetően a számukra könnyebben kiejthető baconre módosítottak. Hozzátette, hogy a Bakonyban lévő Olaszfalunak nincs semmi köze az olaszokhoz. A disznótartással összefüggően valamikor "Ólasfalunak" hívták, ami később aztán az állattartás visszaszorulásával Olaszfalura változott.
Miközben a színész, humorista szóval tartotta a közönséget, addig a mangalica a perzselésből előbb az állványra, majd az asztalra került, ahol aztán különböző részekre bontották a szakavatott kezek. Arra már az első pillanatokban felhívta a figyelmet a rendező intézmény vezetője, Kulcsár-Székely Attila, hogy a mangalica mellé egy vaddisznó is érkezik, s ez így is történt. A művelődési ház parkolójában szombaton feldolgoztak és megsütöttek két disznót és természetesen a disznóvágáshoz fűződő vidámságokat is bárki megkóstolhatta, így több más mellett a hagymás vér, a tepertő, a hurka, a kolbász csábítóan hívogatta a vendégeket. 

Szijártó János

További cikkek

Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Egyre népszerűbb az Ajkai Veteránautó- és Veteránmotor-találkozó, amely idén öreg traktorokkal bővült. A július 13-án a sportpályán tartott rendezvényre a nagy meleg ellenére soha nem látott számú érdeklődő látogatott ki.
Református hittantábor baráti közösségben
Református hittantábor baráti közösségben
Tapolcán egy értékes, vidám, örömteljes hetet zártak a hittantábor résztvevői.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.