HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 13.
//
Szervác névnap

Aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell

2024. február 19. 8:47
Veol.hu
Március 1-jétől kezdi meg a lomtalanítást a sümegi, tapolcai térségben az NHSZ Tapolca Nonprofit Kft. Fontos, hogy aki a házhoz menő szolgáltatást igénybe akarja venni, regisztrálnia kell, legkésőbb a lomtalanítási napot megelőző hetedik napon 12 óráig.

Március elsején kezdődik a lomtalanítás a sümegi, tapolcai térségben, és április 22-én fejeződik be  Fotó: Szijártó JánosEszerint Csabrendek, Hosztót, Megyer, Zalameggyes, Zalaszegvár lakói jó, ha egy héten belül regisztrálnak, mert náluk kezdődik a gyűjtés március 1-jén. Március 4-én Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Uzsa, 5-én Bazsi, Hetyefő, Sümegprága, Ukk, Zalagyömörő, 6-án Dabronc, Gógánfa, Zalaerdőd, 8-án Káptalanfa, Szentimrefalva, Veszprémgalsa 11-12-13-án pedig Sümeg következik. Március 18-án Badacsonytördemic, Hegymagas, Kisapáti, Raposka, 19-én Gyulakeszi, Hegyesd, Sáska, Zalahaláp, 22-én Balatonrendes, Káptalantóti, Nemesgulács, 25-én Ábrahámhegy, Badacsonyörs, 26-án Kékkút, Monostorapáti, Salföld szerepel az NHSZ gyűjtési naptárában. Április 3-án Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden, 5-én, valamint 8-9-10-én Tapolcán, 12-én Tapolca-Diszelben, 15-én Badacsonyban, 16-án Balatonedericsen és Nemesvitán, 19-én Szigligeten, 22-én Badacsonytomajon lesz lomtalanítás.

Így lehet regisztrálni

Az NHSZ Tapolca Nonprofit Kft. külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatását a nagy darabos hulladékok elhelyezésére az előzetesen megadott időben, házhoz menő gyűjtés keretén biztosítja. Koncentráltan, megfelelő kapacitás biztosításával a kikészített lomokat a lakóingatlannál a vállalat munkatársa veszi át s szállítja el. A lomtalanítási időpontok településenként eltérőek, a házhoz menő gyűjtés igénybevételéhez a településre vonatkozóan előjegyzett időpontokhoz igazodva előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni ingatlanonként, egyedileg szükséges családi házak és társasházi lakások esetében is. A regisztrációval élhet bárki a társaság ügyfélszolgálatán személyesen, levélben, e-mailben vagy telefonon történt bejelentés alapján, legkésőbb a lomtalanítási napot megelőző 7. napon 12 óráig.

Mi számít lomhulladéknak? 

Fontos tudnivaló, hogy lomhulladéknak kizárólag a lakosságnál, a háztartásokban képződött, de a rendszeres hulladékszállításra használatos gyűjtőedényekben el nem helyezhető nagy darabos hulladék minősül. A gyűjtőpontokon leadhatók az elhasznált bútorok, edények, szőnyegek, játékok, ruhanemű és személygépjármű-gumiabroncs (maximum 4 darab). Tilos a gyűjtőpontokon építési és bontási törmeléket (ajtókat, ablakokat, szanitereket), háztartási kis- és nagygépeket, távközlési berendezéseket, számítástechnikai, szórakoztatóelektronikai cikkeket, elektromos barkácsgépekeket, sportfelszereléseket, csomagolóanyagokat, tehergépjármű-gumiabroncsokat, veszélyes hulladékot, a háztartásokban keletkező települési hulladékot, szelektív hulladékot és zöldhulladékot lerakni.

Családi házak esetében, illetve nem 1100 literes BOBR-t használó társasházak esetében az átvétel nem közterületről, hanem közvetlenül az ingatlanokról történik kerítésen belül, illetve a magánterület közúthoz legközelebb eső részén történő elhelyezéssel. Társasházak esetében a gyűjtőpontra kihelyezett konténerekben történik a hulladék leadása és átvétele. Az átadáshoz az ingatlan tulajdonosának vagy az általa megbízottnak személyes közreműködése szükséges.

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy aki lomtalanítási hulladékát a közterületen helyezi el, vagy nem az NHSZ dolgozóinak adja át ingatlanán vagy a kihelyezett gyűjtőpontokon, az szabálysértést követ el. 

Szijártó János

További cikkek

Ikarus – a magyar ipar büszkeségének patinás példányai rótták a Balaton-felvidéket
Ikarus – a magyar ipar büszkeségének patinás példányai rótták a Balaton-felvidéket
Két év után újra felbolydult a város, sőt az egész ország. Május 11-én rendezték meg a 4. Nemzetközi Ikarus Találkozót. Eddig minden évben részt vettünk az eseményen, s bizton állítjuk, a látogatók száma folyamatosan nő. Az Ikarus márka hírnevet, rangot jelentett egykor nemzetközi szinten – a szocialista táboron kívül is! – a jelennek-jövőnek megőrzött, karbantartott autóbuszok értéke, patinája vitathatatlan.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Az ózsinagógában Németh István Péter költő, irodalomtörténész nyitotta meg Szijártó János újságíró Szinergia című fotókiállítását.
Sokakat érdekelt Anne Frank élete
Sokakat érdekelt Anne Frank élete
Több mint három héten keresztül fogadta a látogatókat a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban az Anne Frankról szóló kiállítás.