HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 21.
//
Alajos névnap

Őscsótányt találtak Ajkán

2024. április 26. 9:01
Veol.hu
Őscsótány maradványait találták meg egy borostyánkőben Ajka környékén, magyar és szlovák kutatók együtt határozták meg az ízeltlábú zárványt.

Az igen kicsi csótány olyan ízeltlábú csoport tagja, amelynek képviselője előkerült már a mianmari gyantakincsből is. Az egykor Ajka környékén bányászott, a késő krétakorból való, barnakőszénből ismert, ajkait nevű borostyánkőtípus nagy mennyiségben tartalmaz ízeltlábú zárványokat, vagyis olyan pókszabásúakat és rovarokat, amelyek akkor estek az egykori, ragacsos gyanta fogságába, amikor az frissen a felszínre folyt az őt termelő növényből.Illusztráció  Forrás: pexels.com

Az ajkaitban előforduló zárványokról először Tasnádi Kubacska András geológus és paleontológus tett említést 1957-ben. Az azóta eltelt évtizedek során az ajkait egyebek mellett kétszárnyú rovarokkal, pókokkal, bogarakkal, darazsakkal és álskorpiókkal is megajándékozta már a tudományt. A Magyar Természettudományi Múzeum, a Szlovák Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói most lerántották a leplet a második, ajkaitban megőrződött őscsótányról. 

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Nyárköszöntő kórustalálkozó
Nyárköszöntő kórustalálkozó
Az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében több vastapssal is jutalmazta a termet megtöltő közönség a Dallamról dallamra kórustalálénekkozó kórusait.
Eredményes tanévet zárt a zeneiskola Tapolcán
Eredményes tanévet zárt a zeneiskola Tapolcán
A Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola tanévzáró ünnepségét hétfőn tartották a Tamási Áron Művelődési Központban, a szép számmal megjelent szülők, hozzátartozók jelenlétében.
Buddha-szobrok őrzik a jurtát Tapolcán
Buddha-szobrok őrzik a jurtát Tapolcán
A Tapolca-diszeli Boldogasszony Jurta előtt két Buddha-szobrot avattak a napokban.
Fesztivál a Balaton, a környezet megóvásáért
Fesztivál a Balaton, a környezet megóvásáért
A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) minden évben megszervezi legjelentősebb programját a Zöld Fesztivált. Az eddigi gyakorlat szerint egyik évben a tó déli, a másikban az északi-part egyik csoportja rendezi meg az eseményt.
Koncert a Padragkúti református templomban
Koncert a Padragkúti református templomban
Immár hagyománya van Padragkúton a templomi koncerteknek. Az elmúlt évben a katolikus templomban szerveztünk két sikeres koncertet. Mindkét alkalommal a Padragkút Fejlődéséért Alapítvány alapítója, Farkas András operaénekes lépett fel a szülőfalujában. A helyi lakosok nagy szeretettel fogadták az elszármazott fiatalember dalait.