HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 21.
//
Alajos névnap

Elhunyt András Ferenc filmrendező

2024. április 27. 7:38
Veol.hu
Elhunyt András Ferenc Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze – adta hírül a Magyar Filmakadémia.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer András Ferenc Sümeg díszpolgára volt. A város nevében Végh László is megemlékezett róla közösségi oldalán, hiszen a filmrendező ezer szállal kötődött Sümeghez. A Kisfaludy Sándor Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, de Sümeget azóta sem feledte, mindig szerette ezt a szép kisvárost. Szívesen találkozott, beszélgetett az itt élőkkel, és több szoros barátság is ide fűzte.  András Ferenc ezer szállal kötődött Sümeghez Fotó: Stekovics Gáspár/Wikipédia                     

András Ferenc 1960–1962 között fizikai és irodai munkásként dolgozott. 1962–1966 között a Magyar Televízió ügyelője és rendezőasszisztense volt. 1965–1968 között a Mafilm I. stúdiójánál volt rendezőasszisztens. 1969–1973 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1973 óta rendező, a Dialóg Filmstúdió igazgatója. 1998-tól a Duna Televízió szinkronstúdiójának vezetőjeként tevékenykedett. Alkotásaival számos hazai és nemzetközi filmdíjat nyert el, az első egész estét betöltő mozija, a Veri az ördög a feleségét is komoly sikert aratott. Nyolcvanegy éves korában ragadta el a halál.

Szijártó János