HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 16.
//
Edit névnap

Az első magyarok a Balatonnál

2024. május 1. 9:47
Veol.hu
A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület Tapolcai történelmi délutánok 2024 programsorozata legutóbbi előadásán Hangodi László történész a Balatonnál letelepedő első magyarokról szólt.

Az egyesület elnöke, Neszler Imre köszöntőjében elmondta, hogy újraindítják a pincetúrákat a májusi hétvégeken, valamint Németh István Péter költő előadás-sorozata kezdődik néhány nap múlva.A Szent György-hegy hegymagasi oldalának már volt lakója a honfoglalás alatt. A képen a lengyel kápolna látható  Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint azt Hangodi László elmondta, a honfoglalás Tapolca környéki emlékei között saját írott források alig vannak. –  Amikor a 900. esztendőben megérkeztek őseink erre a vidékre, még nem bajlódtak azzal, hogy írásos emléket hagyjanak maguk után. A korai idők talányosságát fokozza, hogy a rólunk keletkezett idegen és külföldi szövegezésű források bizánci és nyugati, zömében német földön keletkezett írásos emlékek írnak csak néhány dolgot őseinkről. A kilencedik, tizedik századi magyarokról a tények alapján a minimális írott forrás mellett zömében a tárgyi emlékek és a részben elfelejtődött vagy megsemmisült, de valamilyen feljegyzés formájában fennmaradt darabok segítségével rajzoljuk meg a honfoglalás évszázadának nyugati Balaton-felvidéki korrajzát – mondta a történész, főmuzeológus.Hangodi László történész legutóbb a Balatonnál letelepedő első magyarokról beszélt az Ózsinagógában Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Előadásában történeti összefoglalót adott a honfoglalás korának a nyugati Balaton-felvidékre vonatkozó ismeretanyagából, történeti és régészettudományi szempontból közelítve meg a témát. Az első régészeti leletek a 900-as évek legelejéről származnak. Hiteles és dokumentált leletek a honfoglalás időszakából, hiszen a Balaton-felvidék 900-ban lett a magyarok szállásterülete, ekkor csatolták saját felségterületükhöz a régiót. A régészeti leletek előbukkanásait vette végig az esten az előadó a 20. század második felétől a régészeti kutatások máig tudható eredményeit bemutatva. Azokból kiderül, hogy kik voltak és hol éltek az első magyarok Tapolca környékén. A mai város közigazgatási területén belül a diszeli fenyves szélénél került elő a temetőjük. 

Az Ózsinagógát megtöltő közönség számára az előadó a korai kutatástörténettől a mába vezető utat vette végig, szólva arról is, hogy kik voltak azok a tudósok, történészek, régészek, akik a nyugati Balaton-felvidék honfoglaláskori múltjával foglalkoztak.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda költő, regény- és drámaíró vándorkiállítását nyitotta meg az olvasás nemzetközi napja alkalmából a Bogáncs Gyermekkönyvtárban Gombos Anikó könyvtáros és Szabó-Kovács Krisztina, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium magyartanára.
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A szakértő is értetlenül áll a tapolcai halálos siklóernyős baleset előtt, Bognár István szerint előzetesen minden feltétel adott volt a problémamentes repüléshez. A tragédia körülményeit a rendőrség a légügyi hatósággal közösen vizsgálja.