HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Fesztivál a Balaton, a környezet megóvásáért

2024. június 18. 8:35
Veol.hu
A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) minden évben megszervezi legjelentősebb programját a Zöld Fesztivált. Az eddigi gyakorlat szerint egyik évben a tó déli, a másikban az északi-part egyik csoportja rendezi meg az eseményt.

Az idén Badacsony adott otthont a fesztiválnak, amelynek méltó helyszíne volt a Tátika megújult épülete és parkja. A házigazdák nevében Bacsó Beáta Marianna, a NABE Badacsonytomaji csoportjának vezetője köszöntötte elsőként a többi NABE csoport tagjait és a szép számú érdeklődőt szombaton. Mint mondta, az immár hetedik alkalommal megrendezett fesztivál a találkozáson kívül arra is jó alkalmat ad, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre, a környezettudatos életmódra. Szauer Rózsa, a NABE elnöke, köszönti a Zöld Fesztivál résztvevőit Badacsonyban, a színpadon felsorakozott a NABE csoportvezetők társaságában. Mögötte fehérben, a "Jövőd..." felirat alatt, a házigazdákat képviselő Bacsó Beáta Marianna, a badacsonytomaji csoport vezetője Fotó: Szijártó János / Napló

Szauer Rózsa, a NABE elnöke úgy fogalmazott, hogy nagy öröm együtt látni az egyesület különböző településeiről érkezett lelkes csoportjait. - Az első szó a köszöneté, hiszen annak érdekében, hogy ez a program megvalósuljon, tagtársaink, beleértve a badacsonytomajiakat, nagyon sokat dolgoztak. Továbbá köszönet a városnak, hogy befogadta a rendezvényt, helyet adott neki és támogatta azt. Ráadásul egy igazán gyönyörű helyen lehetünk, ahol felhívhatjuk a figyelmet a Balaton és környezete megóvásának fontosságára - hangsúlyozta Szauer Rózsa, a három évtizede működő egyesület elnöke.
Krisztin N. László polgármester arról beszélt a megnyitón, hogy a képviselő-testület egységesen támogatta a rendezvényt. Ugyanis nem kérdés számukra, hogy a Balaton, a Badacsony és az itteni csodálatos környezet olyan érték, amelyet óvni, védeni kell, s ebbben a NABE csoportjai élen járnak, úgy Badacsonytomajon, mint minden más településen.A rendezvényre kitelepültek a Nők a Balatonért Egyesület különböző településekről érkező csoportjai. A képen a balatonedericsi küldöttség és standja Fotó: Szijártó János / Napló

Már a megnyitó előtt megélénkült az élet a badacsonyi kikötőnél, ahol a NABE csoportok standjait látogathatták meg az érdeklődők, illetve az egymással ritkán találkozó csoportok tagjai számára is jó alkalom kínálkozott ezen a tapasztalatcserére, vagy éppen csak egy kis beszélgetésre. A Zöld Fesztivál színes programkínálattal ajándékozta meg a résztvevőket ezen a szép nyári napon. Bemutatkozott a Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes, majd Kegye János pánsíp előadása, a Mantrió zenekar, Bardócz Orsolya előadása, valamint Szlávics Alexa handpan produkciója váltotta egymást a színpadon. A Tátika épületében Kövesdi Anikó fenntarthatósági workshopja, Molnár Katalin PhD a SOE BPK intézetigazgató, egyetemi docens hasonló témájú előadása kötötte le az érdeklődők figyelmét. Ezzel együtt volt borkóstolás és filmvetítés a borvidékről, gyerekeknek játékpark, városnézés a Dottó kisvonattal, sétahajózás és  az Egry József Emlékmúzeum is kitárta kapuit a látogatók előtt.

Szijártó János