HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 8.
//
Mihály névnap

Nyelvi készségek és önbizalom-fejlesztés az ajkai iskolában

2023. december 10. 20:35
Veol.hu
Michael Laszlo Capaldi, a magyar gyökerekkel rendelkező amerikai vendégtanár tart szeptembertől órákat a 9. d angolos csoportjainak és nyelvi előkészítős osztálynak.

A diákok sokat tanulnak a vendégtanártól Fotó: Gyarmati LászlóAz Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegysége évek óta anyanyelvi angoltanár segítségével fejleszti a nyelvi osztályban tanuló diákok szókincsét. Sashalmi Melinda Idegennyelvi munkaközösségvezető elmondta, hogy a vendégtanár a foglalkozás előtt megkapja a témát, amelyet feldolgoz a diákokkal. Ő nem, vagy alig tud magyarul, így a tanulók rá vannak kényszerítve, hogy az adott nyelven fejezzék ki magukat. 

Michaeltől megtudtuk, az Egyesült Államokból érkezett, Fulbright oktatói ösztöndíjjal a 2022-2023-as tanévben a Pannon Egyetemen tanított. Terve az volt, hogy a Veszprémben töltött év után Japánba megy, de ott csak hosszabb időre alkalmazták volna, így visszajött Magyarországra. Most a balatonalmádi kéttannyelvű gimnáziumban tanít és lektorként dolgozik, valamint a Bánkiban tart órákat. Elmondta, a gimnazistákkal jó együtt dolgozni, nyitottak, fogékonyak, de alacsonyabb az energiaszintjük, mint az amerikaiaknak, és nem olyan magabiztosak, inkább visszahúzódóak akkor is, ha tudják az anyagot. Célja, hogy a nyelvtudásukon kívül az önbizalmukat is fejlessze.

Tisler Anna 

További cikkek

Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Ötven diák kezdte meg az írásbeli érettségi vizsgát az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében hétfőn reggel.
Tiétek a döntés lehetősége és felelőssége
Tiétek a döntés lehetősége és felelőssége
Két osztály 32 fiútanulója vett búcsút középiskolai tanulmányai helyszínétől május 3-án. Az Ajkai Gimnázium Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bercsényi Miklós Intézményegysége a 2023–2024-es tanévben nyolc hegesztőt, nyolc villanyszerelőt, hat ácsot, öt kőművest és öt asztalost bocsát ki.
Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
Sikert aratott az Ovimuzsika Badacsonytomajon
Sikert aratott az Ovimuzsika Badacsonytomajon
Nagy sikert aratott a gyerekek körében a minapi Ovimuzsika, ahol a gyerekek zenével, énekkel, hangszerekkel találkozhattak közvetlenül, s nemcsak szemlélői, de részesei is lehettek a programnak.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.