HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 8.
//
Mihály névnap

A humor a bölcsek esernyője

2023. december 12. 8:58
Veol.hu
Krajcsi Tiborné humoros kisgrafika-gyűjteményéből nyílt kiállítás az ajkai Városi Múzeumban december közepén. A vidám, ugyanakkor elgondolkodtató grafikákat Padné Szabó Mária ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

A kiállítást Padné Szabó Mária nyitotta meg, mellette Rénes András  Fotó: Gyarmati LászlóKöszöntőjében kiemelte, hogy Krajcsi Tiborné – aki matematika, kémia, ének-zene szakos tanári diplomát szerzett – régi hobbija  a kisgrafikák, ex librisek, művészi könyvjegyek gyűjtése, ezeket egyéni és csoportos kiállításokon rendszeresen közkinccsé teszi. A humorral már a szilveszteri jókedvet alapozza meg. A grafikák témája változatos, az élet minden területéről merít. 

– Klasszikus ószövetségi téma az Oszlopos Simeon. Az aszkéta 37 évet töltött egy oszlop tetején azért, hogy ezzel a bizarr ötlettel javítson a világ romlottságán. Hogy kiszolgáltatott helyzetét elviselhetőbbé tegye, vitt magával egy kotyogó kávéfőzőt és egy esernyőt. Merthogy Erik Kästner szerint a humor a bölcsek esernyője – fogalmazta meg Padné Szabó Mária. Krajcsi Tiborné kérdésünkre elmondta, hogy hatalmas munka volt a több tízezer grafika közül kiválasztani az anyagot. Tizenhat tablót töltöttek meg az alkotásokkal. A megnyitón Angermayer Judit muzeológus köszöntötte az érdeklődőket, majd a múzeum munkatársa, Rénes András mondott két, a kiállítás anyagához illő, vidám verset.

A kiállítás január közepéig látogatható.

Tisler Anna

További cikkek

Életben tartják a lángot
Életben tartják a lángot
Nem sok település büszkélkedhet olyan magyar felmenővel, aki az egyetemes történelemben, a világtörténelemben és nemzetünk történelmében is letette névjegyét.
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Ötven diák kezdte meg az írásbeli érettségi vizsgát az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében hétfőn reggel.
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Badacsonytomajon "Tomaj lakomáját" a hétvégén, s ezzel együtt átadták a megújult, megszépült Fő utcát.
Esterházy és a gasztronómia
Esterházy és a gasztronómia
A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület újabb előadás sorozata Németh István Péter költő: Esterházy Péter és a gasztronómia címmel várta az érdeklődőket az Ózsinagógában.
Tiétek a döntés lehetősége és felelőssége
Tiétek a döntés lehetősége és felelőssége
Két osztály 32 fiútanulója vett búcsút középiskolai tanulmányai helyszínétől május 3-án. Az Ajkai Gimnázium Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bercsényi Miklós Intézményegysége a 2023–2024-es tanévben nyolc hegesztőt, nyolc villanyszerelőt, hat ácsot, öt kőművest és öt asztalost bocsát ki.