HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 8.
//
Mária névnap

Ajkára figyelt hétvégén a sakkvilág

2024. július 23. 8:51
Veol.hu
Magyarország és a világ élvonalához tartozó sakkozók is részt vettek a július 19. és 21. között kilencedik alkalommal megrendezett Csaba Árpád-emlékversenyen, amely a 2024. évi Magyar Nyílt Rapid és Blitz Sakkverseny is volt.

Ifj. Csaba Árpádtól, Csaba Árpád fiától megtudtuk, hogy a 300 főt meghaladó versenyzői létszámmal új csúcsot állítottak be. A sakkozók összesen 26 országból érkeztek, többek között Ausztráliából, Brazíliából, Peruból, Izraelből, Egyiptomból és természetesen a környező országokból. A résztvevők többsége magyar volt, az életkor vegyes, a legfiatalabb 10 év alatti, a legidősebb a nyolcvanas évei közepén jár. Péntek délután a blitz, szombaton és vasárnap a rapid versenyek zajlottak a sportcentrumban, pontosabban a kézilabdacsarnokban, amely először adott otthont a rendezvénynek.A nyílt magyar rapid női bajnokság győztese Gaál Zsóka (középen) lett Fotó: Tisler Anna

A megnyitón köszöntőjében Csaba Árpád édesapjára emlékezve elmondta, hogy a rapid sakkozás megteremtésének egyik úttörője volt.

Geri Gyula, a Sportváros Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy pezsgő sakkélet folyik a városban, ezért is tartják fontosnak, hogy minél több versenyt szervezzenek.

Dorner László alpolgármester elmondta, hogy Ajkán sokan szeretik a sakkozást, tisztelik azokat az embereket, akik erre időt és energiát fordítanak. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik kilenc éve létrehozták a versenyt, amely méltó megemlékezés Csaba Árpádról, aki kiváló ember, sportember, apa, edző és mester volt.

Sipos István, a Magyar Sakkszövetség főtitkára elmondta, hogy száz éve alapították a FIDE Nemzetközi Sakkszövetséget, amely alkalmából rekordkísérletet terveznek, a világon július 20-án 786 helyszínen zajlanak az események, az ajkai az egyik.

A nemzetközi blitz sakkverseny pénteken kora délután kezdődött, az eredményt este hirdették ki. A nap legjobbja az ajkai színekben indult Sjugirov Sanan lett, aki a blitz nyílt versenyt és a nyílt magyar blitz bajnokságot is megnyerte. Második helyezett Eljanov Pavel lett, a harmadik a szintén ajkai színekben indult Pechac Jergus. A nőknél Khotenashvili Bella, Terbe Julianna, Hoang Thanh Trang sorrend alakult ki. A legjobb ajkai sakkozó Bánusz Tamás, a FIDE blitz élő 2000 alatti legjobb ajkai Mihályfi Gábor lett.

A nyílt magyar blitz bajnokság győztese Sjugirov Sanan, második Erdős Viktor, harmadik Kántor Gergely, a negyedik és ötödik helyet az ajkai Bánusz Tamás és Jakab Attila érdemelte ki, hatodikként végzett Pribelszky Bence. A nyílt magyar női blitz bajnokság dobogós helyezettje Terbe Julianna, Hoang Thanh Trang és Lakos Nikoletta.

A rapid bajnokság szombaton és vasárnap zajlott. A nyílt magyar rapid női bajnokság győztese Gaál Zsóka lett, aki a női rapid versenyen a második helyezést szerezte meg Khotenashvili Bella mögött. Ebben a versenyszámban Terbe Julianna végzett a harmadik helyen. A nyílt magyar rapid bajnokság első négy helyezése is Ajkán maradt, Bánusz Tamás, Balog Imre, Prohászka Péter és Sjugirov Sanan érdemelte ki azt. Legjobb ajkai sakkozóként Prohászka Péter, Sjugirov Sanan és Horváth Péter kapott jutalmat. Jövő júliusban ismét várják a sakkozók át a tizedik Csaba Árpád-emlékversenyre.

Tisler Anna